У центрі НЕЗЛАМНІ розпочинають пілотний проєкт з реабілітації людей, які втратили зір внаслідок війни

25 Червня 2023, 10:09
У центрі НЕЗЛАМНІ розпочинають пілотний проєкт з реабілітації людей, які втратили зір внаслідок війни 595
У центрі НЕЗЛАМНІ розпочинають пілотний проєкт з реабілітації людей, які втратили зір внаслідок війни

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ та БФ «Побачимо Перемогу» розпочинають пілотний проєкт з реабілітації людей, які втратили зір внаслідок війни.

Відповідний меморандум про співпрацю у п'ятницю, 23 червня, підписали директор Першого медичного об'єднання Львова Олег Самчук та Владислав Єщенко, йдеться на сторінці Львівського медзакладу у фейсбуці

Цей проєкт передбачає підготовку спеціалістів з реабілітації, з урахуванням потреб незрячих пацієнтів, облаштування адаптованого середовища для їх перебування (спеціальні палати та зали реабілітації), супровід фахівців з ментального здоров'я.

Спеціалісти Центру разом з представниками БФ «Побачимо Перемогу» вивчатимуть досвід інших країн в реабілітації людей із проблемами зору та залучатимуть його для допомоги українцям в Україні.

БФ «Побачимо перемогу» – організація, яка допомагає українським військовим, які втратили зір на війні. Її очільник – сапер Владислав Єщенко, сам незрячий внаслідок вибуху міни. Під опікою організації перебувають три десятки захисників. Цей меморандум – перший такий великий проєкт громадської організації.

«Я знаю проблеми з якими ми, незрячі або слабозорі, стикаємось і я знаю як важко на початку. Я знаю як важко, коли проходиш медичну реабілітацію, як важко боротись з певним моральним станом, коли приходить усвідомлення, що це вже не зміниться. Тому в один момент прийшла ідея всі ті навички, які я отримав з моменту як став незрячим, направити в правильне русло», – каже співзасновник благодійного фонду «Побачимо Перемогу» Владислав Єщенко.

Ураження зору досить часто є наслідком мінно-вибухової травми. Очі страждають від спалаху при вибуху, туди потрапляють дрібні уламки, також погіршення чи втрата зору можуть бути наслідками інфікування.

В Україні наразі відсутня системна реабілітація людей, які втратили зір. Лише на даний час у Центрі НЕЗЛАМНІ перебувають п'ять пацієнтів, які втратили зір у зв'язку з бойовими діями. Усі вони потребують як спеціального підходу у відновленні, так і адаптації простору. І класичний підхід із адаптації простору з допомогою написів шрифтом Брайля їм не зарадить, адже люди, які лише зараз втрачають зір, його не знають.

«Ми маємо зробити перші кроки. Це: реабілітувати, підлікувати те, що можливо врятувати і створити базу світових наукових досліджень. На жаль, у нас буде більшати кількість таких пацієнтів, тому що мінно-вибухова травма призводить не тільки до уражень рук чи ніг, частин, які не покриті бронежилетом, а і обличчя та очей», – каже Олег Самчук, генеральний директор Першого медоб’єднання Львова.

У майбутньому цей проєкт має бути поширений на інші медичні заклади.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024