Медики Львова стикнулися з незвичним ускладненням після COVID-19 у дітей

28 Травня 2023, 10:16
Медики Львова стикнулися з незвичним ускладненням після COVID-19 у дітей 396
Медики Львова стикнулися з незвичним ускладненням після COVID-19 у дітей

У львівському «Охматдиті» збільшується кількість пацієнтів із незвичайними наслідками перенесеного COVID-19. Протягом останніх кількох місяців лікарі зіткнулися з таким ускладненням хвороби як лімфоторакс.

Про це, як повідомляє прес-служба львівського «Охматдиту», лікар хірургічного відділення Олег Ленів та дитячий хірург Роман Ковальський написали замітку, що вийшла у науково-медичному виданні. Зазначається, що лімфоторакс – це наявність вільної лімфатичної рідини у грудній клітці, яка витікає при пошкодженні лімфатичних судин. Таке захворювання зустрічається у 1 на 15 тисяч дітей.

«Колись ми не мали таких ускладнень, тому вирішили про це написати. Поступають дітки, які не мали до того ні операцій, ні втручань інших, які можуть таке провокувати. Зараз ми діагностуємо у маленьких дітей до 1 року тромби, тобто був COVID-19 у них. Це незвичні стани. Раніше такого ми не мали. Наразі у моїй практиці вже було двоє таких діток, у яких ми виявили на фоні Covid-19 такий діагноз», – розповів завідувач хірургічного відділення Олег Ленів.

Водночас директор комунального некомерційного підприємства Львівська обласна клінічна лікарня Дмитро Квіт наголосив, що ще не до кінця відомо, якими будуть наслідки пандемії коронавірусу для людей, які перехворіли на COVID-19.

«Ця замітка наших медиків про наслідок Covid-19, який ще, по суті, не був вивчений. Щоб у 6-місячних дітей були тромбози центральних магістральних кровоносних судин з наслідками, щоб у 8-річного хлопчика був такий важкий міокардит, що треба було ставити тимчасовий кардіостимулятор, бо саме серце було не в стані виробляти імпульси, – це унікальні речі», – зауважив він.

Читайте також: Що відомо про варіант SARS-CoV-2 «Арктур» та наскільки він небезпечний

Коронавірус в Україні: чи є загроза через скасування надзвичайної ситуації та чи буде доступною вакцинація

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром