Захворювання органів дихання – серед основних причин смертності волинян

18 Листопада 2022, 11:30
Захворювання органів дихання – серед основних причин смертності волинян 1772
Захворювання органів дихання – серед основних причин смертності волинян

Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) — є однією із найпоширеніших хронічних респіраторних недуг, якій, зазвичай можна запобігти й лікувати. Хвороба характеризується обмеженням прохідності дихальних шляхів.

За даними Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб, захворювання органів дихання – серед основних причин смертності волинян. Показник смертності на 100 тисяч населення  2020-го становив 39,1, 2021-го – 43,6.  

Окрім того, в області досить великий показник тривалості куріння серед населення у віці від 12 років та старше. Значення індикатора для області  щодо тих, хто курить понад 20 років, становить 47.9% при національному 37.6%.

Основні симптоми ХОЗЛ: постійна задишка, хронічний кашель, відкашлювання мокротиння. Хворі на ХОЗЛ можуть не одразу зрозуміти, що їм не вистачає дихання, поки не стане дуже важко виконувати прості завдання, наприклад, підніматися сходами.

Головна причина розвитку ХОЗЛ — тютюновий дим. Найбільш уразливими для цієї хвороби у всьому світі є затяті курці. У таких пацієнтів недуга прогресує удев’ятеро швидше, ніж у тих, хто не курить.

Шкідливі хімічні речовини, що містяться в димі, впливають на слизову оболонку дихальних шляхів. Деякі дослідження показують, що пасивне куріння також може збільшити ризик розвитку ХОЗЛ.

До інших факторів ризику належать

  • наявність пилу, диму і випарів хімічних речовин на робочих місцях (наприклад, вугільний, зерновий, борошняний пил, зварювальні гази тощо);
  • забруднення повітря в житлових приміщеннях (наприклад, унаслідок використання твердого палива для приготування їжі та обігріву);
  • астма, часті інфекції нижніх дихальних шляхів у дитинстві;
  • генетичні чинники. Майже в 1 зі 100 людей із ХОЗЛ є спадкова схильність до розвитку дефіциту альфа-1-антитрипсину. Це речовина, яка захищає легені. Люди з її нестачею, зазвичай, хворіють у молодому віці, особливо, якщо вони курять.

Повністю вилікувати ХОЗЛ неможливо. Ліки й фізіотерапія можуть полегшити симптоми, підвищити здатність витримувати навантаження й поліпшити якість життя, а також зменшити ризик смерті.

Найбільш ефективним і рентабельним лікуванням ХОЗЛ у курців є відмова від куріння.

Своєчасна діагностика та лікування дають змогу сповільнити розвиток хвороби.

В Україні в програму «Доступні ліки» включено дев’ять комбінованих лікарських засобів для пацієнтів з ХОЗЛ. Шість з них – безоплатні, три – з доплатою.

Читайте такожСтудентам-фармацевтам Волинського вишу розповіли про методи боротьби з цукровим діабетом

Яким чином запобігти захворюванню

  • відмовтеся від куріння та уникайте пасивного куріння;
  • не контактуйте із забрудненим повітрям (як атмосферним, так і в приміщеннях);
  • вакцинуйтесь від грипу, COVID-19 і пневмококової інфекції (особливо у віці після 65 років і за наявності важких супутніх патологій, наприклад, захворювань серця);
  • дотримуйтесь здорового способу життя.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024