Студентам-фармацевтам Волинського вишу розповіли про методи боротьби з цукровим діабетом

17 Листопада 2022, 12:03
Студентам-фармацевтам Волинського вишу розповіли про методи боротьби з цукровим діабетом 751
Студентам-фармацевтам Волинського вишу розповіли про методи боротьби з цукровим діабетом

14 листопада відзначали Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. 

З метою обізнаності населення щодо наслідків (ускладнень) та профілактики такого небезпечного захворювання, як цукровий діабет, для студентів факультету хімії, екології та фармації Волинського національного університету провели лекцію, де розповіли про основні види інсулінозалежності, профілактику цукрового діабету та програму «Доступні ліки», повідомляють у факультеті.

Вперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом був проведений IDF (Міжнародною діабетичною федерацією) і ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров'я) 14 листопада 1991 року (Чому саме 14 листопада....це день народження канадського вченого Фредеріка Бантінга, який разом зі своїм колегою Чарлзом Бестом зіграв вирішальну роль у вирішенні проблеми даного захворювання. У 1922 році вчені відкрили інсулін – ліки, що рятують життя людям, хворим на діабет).

Актуальність цієї проблеми зумовлена тим, що захворюваність на цукровий діабет невпинно зростає.

Трішки статистики... Встановлено, що число хворих на цукровий діабет подвоюється через кожні 15 років. Масові скринінгові обстеження показали, що в розвинених країнах тяжкими формами цукрового діабету страждає від 2 до 4 % населення.В Україні зареєстровано 1 мільйон 400 тисяч осіб хворих на діабет, з них близько 190 тисяч пацієнтів – інсулінозалежні, з них понад 7,5 тисяч – діти. Істинна поширеність захворювання у 2-2,5 рази вища (оскільки є велика чисельність ще недіагностованого діабету). Це дані 2017 року, адже після 2017 р. Загальний облік хворих на ЦД не проводиться.

Крім того, діабет займає третє місце за поширеністю серед захворювань, йому передують серцево-судинні захворювання та онкологічні хвороби. 

Цукровий діабет (ЦД) – це захворювання порушення обміну речовин, пов’язане з нестачею в організмі власного інсуліну: підшлункова залоза не виробляє цей гормон в достатній кількості або організм не може його ефективно використовувати.

Інсулін – гормон, який відповідає (регулює) за рівень глюкози у крові організму людини. Стійке підвищення рівня цукру в крові є основною ознакою цього захворювання.

ЦД має такі симптоми: надмірне сечовиділення, спрага, постійне відчуття голоду, втрата ваги, швидка втома, погіршення зору.

Розрізняють три типи діабету

І тип (інсулінозалежний). Організм не виробляє достатньо інсуліну, тож не може переробити цукор, який потрапляє до нього разом із їжею. Для попередження ускладнень хворий приймає інсулін, тож цей тип називають інсулінозалежним.

ІІ тип. Організм неефективно використовує інсулін. Цей тип здебільшого пов’язують із надмірною вагою і браком фізичних навантажень, але є й фактор генетичної схильності. Хворі на діабет ІІ типу не потребують доз інсуліну, однак приймають ліки, що контролюють рівень глюкози в крові.

Гестаційний або діабет вагітних. Характеризується зміною рівня глюкози в крові вагітної жінки. Зазвичай цей симптом зникає протягом певного часу після пологів, однак його вважають ознакою схильності жінки до цукрового діабету, частіше ІІ типу.

Наслідком неконтрольованого діабету є гіперглікемія (підвищення рівня цукру в крові), що з часом призводить до серйозного ушкодження багатьох систем організму, особливо нервової та серцево-судинної системи. Ускладненнями ЦД є захворювання очей, нирок та нижніх кінцівок.

Фактори які призводять до появи цукрового діабету

  • спадкова схильність, ожиріння; хвороби при яких порушується робота підшлункової залози (панкреатит, рак підшлункової залози).

Провокуючим фактором у цьому випадку можуть бути: травма, різноманітні вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, гепатит та інші захворювання, включаючи грип); стрес, вік (чим старша людина, тим більше є підстав побоюватися цукрового діабету).

Програма «Доступні ліки»

Хворі з ЦД є однією з найбільш уразливіших груп серед населення, так як вони застосовують життєвозберігаючі ЛЗ, відсутність яких призводить до тяжких наслідків, в т.ч. - летальних.

З метою покращення доступності якісних, ефективних, безпечних лікарських засобів та зниження фінансового навантаження для населення, державою розроблено програму медичних гарантій або програму реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки».

Дана програма стартувала в Україні у 2017 році і діє до сьогодні.

Це дає можливість для кожного громадянина України отримати лікарські засоби, які покращать якість його життя, зможуть запобігти виникненню ускладнень та передчасної смертності.

В рамках цієї програми пацієнт може отримати ліки безкоштовно або з частковою доплатою зі своєї сторони.

Реімбурсація ліків — це механізм відшкодування державою вартості лікарських засобів, що були відпущені пацієнту на підставі рецепта.

Світовий досвід свідчить, що такий механізм спонукає населення відходити від практики самолікування, замінюючи її походом до лікаря, сприяє більш ефективнішому фармацевтичному забезпеченню населення та робить використання державних коштів прозорим.

Урядова програма «Доступні ліки» поширюється на лікування захворювань, які ефективно лікуються амбулаторно, проте часто призводять до інвалідності й смерті пацієнтів, зокрема це:

  • серцево-судинні захворювання
  • бронхіальна астма
  • діабет ІІ типу
  • цукровий та нецукровий діабет
  • розлади психіки та поведінки
  • епілепсія 

Слід зазначити, що у програмі беруть участь лише монопрепарати (ЛЗ, які містять у своєму складі лише одну діючу речовину).

Програма реімбурсації працює за чіткими правилами укладання договорів між закладами охорони здоров’я (медичними та аптечними закладами) з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Укладання договорів про реімбурсацію та відпуск ліків за електронними рецептами відбуваються в електронній системі охорони (ЕСОЗ).

Відшкодування лікарських засобів відбувається відповідно до Реєстру лікарських засобів, що підлягають реімбурсації, затвердженому наказом МОЗ України.

Реєстр містить інформацію про: міжнародну непатентовану назву (діючу речовину); торгівельні назви; форму випуску; дозування; виробника; оптово-відпускну ціну за упаковку, грн.; тип відшкодування (безкоштовно чи з доплатою); розмір доплати.

З 1 жовтня 2021 року розпочалася реімбурсація інсулінів.

З 31 жовтня 2022 року Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки» було оновлено та містить 462 позиції (З 462 лікарських засобів внесених до Реєстру 149 — повністю безоплатні, 313 — з доплатою), з них:

  • 52 — проти діабету ІІ типу;
  • 4 — застосовують при нецукровому діабеті;
  • 72 - позицій препаратів інсуліну. Переважна більшість препаратів інсуліну — 45 позицій буде відпущена безоплатно, за деякі позиції потрібно буде доплатити.

Відповідно до Реєстру препарату інсуліну (72 позиції) представлені у різному дозуванні, формі випуску з досить широким спектром виробників. Це і Україна, Індія, Данія, Франція, Німеччина, Польща, Бразилія та Китай.

Який механізм отримання ліків

Лікарські засоби, які підлягають реімбурсації, з 1 квітня 2019 року виписують лише через електронну систему охорони здоров’я у формі електронного рецепта.

1. Пацієнт звертається до лікаря, з яким укладено декларацію і є зв’язок;

2 .До будь-якого іншого сімейного лікаря (якщо ви змушені були змінити місце проживання), терапевта чи педіатра, з яким декларації немає. Адже первинна допомога для ВПО надається у повному обсязі.

Лікар проведе огляд, діагностику, призначить необхідне лікування, зокрема й медикаментозне.

Якщо пацієнтові потрібно прописати першу схему лікування інсуліном, то це робить лікар-ендокринолог. Зміни в схему вносить також він. А після затвердження схеми виписувати рецепти на інсуліни може й сімейний лікар.

Проти нецукрового діабету перший рецепт має виписати також лікар-ендокринолог, за повторним рецептом можна звертатися до лікарів, які надають первинну медичну допомогу.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024