Зміни у Програмі медгарантій: що чекає пацієнтів з інфарктом міокарда

22 Січня 2021, 12:58
1113

Національна служба здоров’я України законтрактувала 64 медичні заклади на надання допомоги при гострому інфаркті міокарда, за цю послугу вже виплатили близько 383 мільйонів гривень.

Лікування гострого інфаркту міокарда залишилося пріоритетним напрямком в Програмі медичних гарантій і у поточному році. Це передбачає дотримання медичними закладами особливих вимог. Але при цьому медичні заклади, що надають допомогу при інфаркті отримують фінансування за підвищеним тарифом. З 1 липня минулого року його підвищили на 88%. Тож заклад отримує від Національної служби здоров’я за медичну допомогу одному пацієнту з інфарктом 30 тисяч гривень, повідомляють у пресслужбі НСЗУ.

У цьому році НСЗУ пропонує зміни у Програму медичних гарантій, що мають поліпшити діагностику, лікування та реабілітацію пацієнтів з гострим інфарктом міокарда. Це має й надалі стимулювати заклади охорони здоров’я до надання високотехнологічної медичної допомоги.

Для укладення контракту НСЗУ вимагатиме наявності новітнього медичного обладнання, медичного персоналу відповідної кваліфікації, роботи закладу в цілодобовому режимі, проведення додаткових лабораторних та інструментальних досліджень у цілодобовому режимі, термінові консультації з лікарями інших спеціальностей та надання послуг з медичної реабілітації в гострому періоді.

НСЗУ також пропонуємо впровадити підвищувальний коефіцієнт на рівні 5% доплат за дотримання бригадами екстреної медичної допомоги правильних маршрутів пацієнтів. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта з підозрою на інфаркт саме до того закладу, який має договір з НСЗУ на лікування цього захворювання.

Також НСЗУ пропонує включити до Державної програми реімбурсації ліки для пацієнтів, які перенесли інфаркт міокарда. Це дасть можливість отримувати життєво необхідні ліки за електронним рецептом безоплатно або з незначною доплатою.

На сьогодні, Національна служба здоров’я України законтрактувала 64 медичні заклади на надання допомоги при гострому інфаркті міокарда. І виплатила закладам за надання цієї медичної послуги вже близько 383 мільйонів гривень.

Кожна область України має заклад, законтрактований на лікування гострого інфаркту. Але найбільше їх у Дніпропетровській області - шість, на Львівщині, Тернопільщині та Донеччині - по 4.

У минулому році безоплатну медичну допомогу при гострому інфаркті міокарда, у рамках Програми медичних гарантій, отримали близько 16 тисяч пацієнтів. 

До безоплатного пакета послуг з лікування інфаркту включено діагностику (лабораторні та інструментальні дослідження, зокрема коронографія), проведення стентування, цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації, медичну реабілітацію в гострому періоді, лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали, а також харчування в стаціонарних умовах.

До тарифів за медичні послуги не включено вартість лікарських засобів, медичних виробів та витратних матеріалів, які забезпечуються у централізованому порядку коштом інших програм державного бюджету. 

За даними ВООЗ, дві третини хворих, у яких стався інфаркт, помирають до прибуття у медичний заклад. Тому вкрай важливо пацієнту з симптомами інфаркту терміново викликати екстрену допомогу за номером 103. «Швидка» має доставити пацієнта у лікарню, що уклала договір з НСЗУ на надання послуг з лікування інфаркту. За розробку та дотримання відповідних маршрутів відповідає місцева влада.  

Своєчасна, якісна медична допомога та дотримання маршруту пацієнта з інфарктом підвищує шанси на повноцінне одужання пацієнта.   

Читайте також: Мінохорони здоров'я розробило Національну стратегію контролю онкозахворювань

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024