У мережі з’явився фейк про «COVID-паспорт»

09 Травня 2020, 14:50
Фейк про «COVID-паспорт» 1416
Фейк про «COVID-паспорт»

Інтернетом розганяють неправдиву інформацію про те, що українцям необхідно обов’язково отримати паспорт здоров’я.

Про це повідомляє фактчекінговий портал «По той бік новин».

«Кожен українець зобов’язаний отримати «COVID-паспорт» — паспорт здоров’я. На все про все — 30 днів. Всім, хто цього не зробить, — впаяють штраф!» — такі фейки поширюють у соціальних мережах.

Це брехня, але є передісторія. Чому цей фейк з’явився?

6 травня в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів заявила, що «якщо так звані «паспорти здоров’я» введуть у світі і їх рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я, вони будуть введені також і в Україні». Йдеться про документ, який засвідчуватиме, що людина не хвора на новий коронавірус.

Лише з цих слів зрозуміло, що про жодну «обязаловку», а тим паче штрафи не йдеться. Це лише теоретичні припущення держслужбовиці. При чому в форматі відповіді приватному ЗМІ. В офіційних джерелах про такі плани не згадується.

Олеськів також визнає, що немає розуміння, який тест можна вважати доцільним. Чіткої процедури видачі таких паспортів жодна країна Європи поки що не має.

Ще одне питання, яке напрошується, — а чому журналісти про це раптом взагалі поцікавилися? Справа в тім, що ще в квітні міністри туризму країн Європейської Унії погодилися розробити єдиний документ з умовною назвою «COVID-паспорт», який у всіх країнах ЄС гратиме роль сертифіката безпеки в галузі https://bit.ly/2A5Futr Він передбачає, що кожен громадянин ЄС, який хоче подорожувати, повинен мати надійний тест на виявлення вірусу.

Проте Всесвітня організація охорони здоров’я застерегла від таких кроків. Станом на 24 квітня 2020 року жодне дослідження не оцінювало, чи наявність антитіл до SARS-CoV-2 надає імунітет від подальшого зараження цим вірусом. Лабораторні тести, що виявляють антитіла до SARS-CoV-2 у людей, серед іншого і швидкі імунодіагностичні тести, потребують подальшої валідації для визначення їхньої точності та надійності.

«Люди, які припускають, що вони несприйнятливі до повторного інфікування, оскільки отримали позитивний результат тесту, можуть ігнорувати поради щодо охорони здоров’я. Відтак, використання таких сертифікатів може збільшити ризики подальшого зараження», — повідомляють у ВООЗ.

Фейк
Фейк

Читайте також: 

З'явився фейк про масове зібрання п'ятидесятників у Луцьку під час карантину

Про Монтанарі, Італію і коронавірус: черговий фейк у мережі 

Тварини не поширюють коронавірус

«Не робіть тести – вони заражені!»: з'явився новий фейк про коронавірус 

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та слідкуйте за телеграм каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024