Про Монтанарі, Італію і коронавірус: черговий фейк у мережі

05 Квітня 2020, 12:48
Лікар Монтанарі, який поширює фейки про коронавірус в Італії 2533
Лікар Монтанарі, який поширює фейки про коронавірус в Італії

У мережі поширюють інформацію від так званого професора Монтанарі, який запевняє, що від коронавірусу в Італії померло лише три людини (насправді, понад 15 тисяч), а сама пандемія – це світова змова, щоб ввести вакцинацію.

Фактчекінговий портал «По той бік пандемії» опублікував спростування цього фейку.

Стефано Монтанарі відомий в Італії своїми антинауковими поглядами та пропагандою антивакцинаторства. Він веде свій блог, де розповсюджує нічим не підтверджені теорії.

Італійська Асоціація вчених уже подала позов до суду проти Монтанарі щодо розповсюдження неправдивої інформації та поширення конспірологічних теорій, які стримують лікування коронавірусу.

Вони вважають, що тези Монтанарі – це опублікування чи поширення неправдивих, перебільшених чи упереджених новин, які можуть порушити громадський порядок (ст. 346 КК Італії).

Один із ютуб-каналів запросив його на інтерв’ю, чим фактично дав йому майданчик для висловлення його тез. Канал перед цим інформував, що одні люди вважають його великим фейкометом, а інші – великим пророком, мовляв, вибір за вами.

Це маніпуляція, заснована на ілюзії вибору. Таке попередження ніколи не спрацьовує. Люди бачать лікаря і вірять йому. Тільки в ютубі відео переглянуло понад 2 мільйони користувачів. На кількох українських сайтах його тези набрали більш ніж пів мільйона переглядів.

Від початку пандемії станом на 5 квітня  в Італії померло 15 362 людей. А так званий професор заявляє, що це все зробили для того, щоб усіх вакцинувати. Якби була вакцина – це був би єдиний спосіб профілактики. Лікування від коронавірусу наразі немає.

Щодо того, що тільки три людини померло від коронавірусу. В Італії 99% померлих від коронавірусу мали інші хронічні хвороби і патології, але це тільки за попереднім звітом італійського Національного інституту здоров’я. В основі бюлетеню від 19 березня  та 20 березня  2020 року – це систематизація медичних даних по 34 927 хворих на коронавірус і по 3 047 смертельних випадках.

Що стосується патологій, які мали захворілі на коронавірус до того, як були інфіковані COVID-19, то статистичні дані розподілені наступним чином:

  • 1,2% – не мали патологій;
  • 23,5% – мали одну патологію;
  • 26,6% – мали дві патології;
  • 48,6% – мали три і більше патологій.

Серед хвороб і патологій найчастіше зустрічалися наступні: серцево-судинні захворювання, респіраторні захворювання, діабет, імунодефіцит, метаболічні захворювання, онкологічні патології, ожиріння, патології нирок або інші хронічні патології.  

Без патологій в Італії станом на 26 березня померло 816 людей.

Але люди не померли від цих патологій, а померли від коронавірусу, який їхній організм не зміг побороти.

Ще одна брехлива теза про те, що в Італії не зросла смертність. Дивіться статистику у Ломбардії: у 2017 році там помирало в середньому 270 людей в день Зараз – у розпал епідемії – 546.

Всі ці «новини» про горе-професора опубліковані в Україні на сайтах-сміттярках. Не читайте сайти-сміттярки!

Читайте також: У мережі з'явився новий фейк про лікування коронавірусу 

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та слідкуйте за телеграм каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024