Захисні екрани для медиків у Рівному роблять на 3D-принтері

08 Квітня 2020, 17:19
1036

Каркаси захисних екранів для лікарів друкують на 3D-принтері у лабораторії «STEEM Lab» Національного університету водного господарства і природокористування. На черзі зволожувачі повітря. 

За тиждень роботи інженери Михайло Грушевський та Володимир Левшенюк виготовили дві тисячі захисних екранів для медиків Рівненщини. Кошти на це зібрали волонтери. Про це інформує Суспільне.Рівне.

Тепер в лабораторії взялися за друк зволожувачів кисню для Сарненської райлікарні, яка є опорною у лікуванні коронавірусу.

«3D-принтер дозволяє створювати те, чого не існує у світі, буквально за години. Зараз друкується каркас захисного щитка для медиків, людей, які мають багато соціальних контактів. Це модель світового напрацювання. Ми її вдосконалили, внесли свої корективи» – пояснює спеціаліст з 3D-друку Михайло Грушевський.

Один пластиковий каркас 3D-принтер удруковує за 2-3 години.

«Коли каркас видрукований, нам залишається з'єднати з екраном, який виготовлений з поліестеру, це харчовий матеріал первинної обробки, який використовується часто для формування пакування харчових продуктів. Ми його нарізаємо методом лазерної різки, екран під'єднується до самого каркасу», – розповів радник з інновацій НУВГП Володимир Левшенюк.

До готової конструкції кріплять гумку, яка регулюється по довжині.

Як зазначає Володимир Левшенюк, ці екрани є багаторазовими і піддаються дезінфекції. І додає, що в лабораторії НУВГП загалом розробили 8 варіантів захисних засобів, які дали протестувати медикам. І в підсумку обрали два.

«Дану конструкцію медики погодили частково, оскільки вона є відкритою зверху і туди може щось потрапити. І в кінцевому випадку медики погодили більше інший варіант, виконаний методом лазерної різки, яка виготовляється з акрилу і того ж самого харчового пластику, вона виготовляється набагато швидше і за ціною дешевше», – додає Володимир Левшенюк.

Зі слів Володимира Левшенюка, собівартість конструкції, яку виготовили методом лазерної різки – 40-42 гривні. А друкованої на 3D-принтері – 72-75 гривень. За тиждень роботи у лабораторії виготовили загалом 2 тисячі екранів, якими забезпечили медзаклади Рівного та області. Кошти на матеріали зібрали волонтери.

«Наразі проблема з матеріалом, який іде на захисні екрани. Він повністю викуплений в Україні саме під подібні конструкції і їх не буде найближчим часом. Тому кількість виробів обмежена і вони роздаються там, де це потрібно і лише тим, кому потрібно», – каже Володимир Левшенюк. 


Фінальні 200 захисних екранів розподілять за запитами у рівненські медзаклади. І з 8 квітня у лабораторії Михайло Грушевський запускає у друк новий прилад.

«Це зволожувач кисню. Буквально позавчора в нас в Україні вони закінчилися, їх немає в продажу. І як мені сказали, до апарату ШВЛ ще треба дожити і для цього потрібен зволожувач кисню. І оскільки вони закінчилися, я шукаю спосіб дешево і сердито перекрити цю потребу. Ось такі прототипи досить швидко друкуються. Один – менш як півтори години. І в ідеалі один такий виріб багаторазово рятуватиме одне життя», – каже Михайло Грушевський.

Собівартість цього пристрою, за його підрахунками – 20 гривень. Друкуватимуть їх на 3D-принтерах громадської організації «Генерація успішної дії». Перші виготовлені зразки поїдуть на апробацію у Сарненську райлікарню, яка є одним з опорних закладів на Рівненщині у лікуванні коронавірусу.

Читайте також: Шість порад від рівненського лікаря, які допоможуть вберегтися від коронавірусу

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром