«Показники охоплення вакцинацією – найперше результат довіри до лікаря», – Федір Лапій

04 Березня 2024, 12:34
Під час засідання круглого столу з актуальних питань імунопрофілактики 1263
Під час засідання круглого столу з актуальних питань імунопрофілактики

У тому, зробить чи ні пацієнт щеплення від COVID-19, грипу або будь-якої іншої недуги, вкрай важлива роль медика, до якого людина звернеться. 

На цьому наголошував під час круглого столу з актуальних питань імунопрофілактики, що відбувся на Волині, консультант з експертної підтримки вакцинації проти COVID-19 спільного проєкту МОЗ та Світового банку Федір Лапій.

Під час спілкування з фахівцями закладів охорони здоров’я краю Федір Лапій найперше зупинився на тому,  що наразі немає тенденції на зниження захворюваності на грип чи коронавірус. І про важливість вакцинації свідчать статистичні дані закладів охорони здоров’я, які безпосередньо займаються лікуванням важких випадків COVID-19. 

«Наприклад, Волинська обласна інфекційна лікарня. Я був там минулого року, коли тривала весняна хвиля COVID-19. Ми обговорювали важкий перебіг недуги і смертельні випадки у закладі. На жаль, статистика підтвердила очевидні для нас речі: найважче хворіли ті люди, які належали до груп ризику і мали б бути вакциновані першочергово, проте або не мали щеплення взагалі, або не отримали бустерну дозу», – пригадав він.

У коментарі виданню, спираючись на статистичні дані 2023 року, медична директорка обласної інфекційної лікарні Любов Серба підтвердила слова Федора Лапія. За її словами, у КП «Волинська обласна інфекційна лікарня» упродовж минулого року на лікуванні з діагностованим COVID-19 перебувало кількасот людей. 

«З них вакцинованих – тільки 15%. Ще промовистіші дані – із реанімації. Шість відсотків пацієнтів від загальної кількості хворих були дуже складними. З них щеплені – лише троє», – розповіла лікарка. 

Федір Лапій наголосив, що коли говорити за перебіг недуги, то за чотири сезони пандемії у загальному нічого не змінилося щодо груп ризику, ускладнень та смертності.

«Нагадую, що це найбільша небезпека – для людей віком понад 60 років, а особливо 75+ років, вагітних і пацієнтів із супутньою хронічною патологією. Лікарі, переконуючи у важливості зробити щеплення, мають наголошувати:  це доведені науково факти. Але – вакцинація для груп ризику запобігає не інфікуванню, а тяжкому перебігу, тобто дозволяє уникнути смертельного наслідку для пацієнта при зустрічі з COVID-19», – уточнив він.

За словами Лапія, стосовно імунізації в українців ще не виробилася культура щепленням запобігати недугам. Тож, на жаль, у МОЗ є дані про те, що у структурах, службовці яких є у групі ризику, вакцинації не провели. Натомість статистика невблаганна. Тож люди, які мають нас боронити, самі потребують допомоги через чималу кількість випадків важких та смертельних випадків або від COVID-19, або від недуг дуже схожих на нього. 

«Це дуже прикро, бо вакцини від коронавірусу – достатньо. Щеплення їм необхідні. Бо хоч ці люди без хронічних супутніх патологій, проте їхній захист є дуже важливим з точки зору тої ролі, яку вони відіграють в забезпеченні нашої безпеки», – наголосив Федір Лапій.

Якщо говорити про вакцину від грипу, то кілька тижнів тому в регіони України надійшло усього 12 000 доз. Однак така мізерна кількість, якої мало навіть для груп ризику, все одно не дозволяє казати про дефіцит. Бо, на жаль, за два тижні від дати надходження її використали лише 60%. Це, на думку Лапія, свідчить про недостатню просвітницьку роботу медичного персоналу.

Читайте також«Щотижня ми втрачаємо приблизно 50 людей від підтвердженого COVID-19», – імунолог Федір Лапій

«Маємо самі розуміти і донести до пацієнтів, що тема вакцинації була і є досі об’єктом інформаційно-психологічних операцій ворога. Докази цьому має й не раз оприлюднювала Служба безпеки України. Аби впливати на людей, залучали навіть певні релігійні конфесії, представники яких збурювали суспільну думку», – нагадав медик.

Федір Лапій впевнений: у протидії цьому дуже важливі медики, особливо первинної ланки, до яких приходять пацієнти. 

«Людина звертається до лікаря. І хай би що вона прочитала, але ваша думка їй важлива. І я наголошую: остаточно слово має бути за лікарем. Якщо є довіра, достатньо сказати, що щеплення необхідне. Людина не буде вникати у механізми дії препаратів. На агітацію проти вакцинації із сумнівних джерел інформації має бути позиція лікарів», – наголосив консультант з експертної підтримки вакцинації проти COVID-19 спільного проєкту МОЗ та Світового банку. 

Щодо первинної ланки, то є багато прикладів, коли сімейні лікарі, які мають високий рівень довіри у громаді, демонструють і високий рівень охоплення вакцинацією. Але за цим стоїться постійна самоосвіта, підвищення рівня знань і спілкування з  пацієнтами. Якщо лікарю не довіряють, то й результати невтішні.

Федір Лапій розповів: є дуже багато сигналів про те, що коли пацієнти приходять і до лікарів первинної ланки, і до фахівців зі спеціалізованої допомоги, їх або відмовляють від вакцинації, або кажуть: «На ваш розсуд, але я би своїм дітям (внукам) не робив би…» 

«Маємо сигнали і про фальшування записів про проведену вакцинацію.  Ці дані йдуть у прокуратуру, адже така нефахова поведінка – злочинна», – застеріг він.

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024