Бачу ціль: як захисникам відновлюють зір за стандартами НАТО

16 Лютого 2024, 14:47
Триває операція лазерної корекції зору  в клініці «Центр Ока» 5308
Триває операція лазерної корекції зору в клініці «Центр Ока»

Олександру – 31. Він із Київщини. Андрію – 22, лучанин. Обидва – у столиці, де у приватній офтальмологічній клініці їм зроблять лазерну корекцію зору. Чоловіки – воїни, які боронять Україну від російських окупантів. І вони мають проблеми із зором.

Завдяки волонтерській ініціативі офтальмологічної клініки «Центр Ока» та громадської організації «Марлог-Кадуцей» захисники уже за трохи знову почнуть бачити повноцінно.

«Для нас це – справді правильна в цей воєнний час справа. Для воїнів – операція, що підвищує шанси людини на виживання і її ефективність у бою», – коротко окреслює суть проєкту «Бачу ціль» керівник та провідний офтальмолог клініки Олександр Тесленко.

Позиція Тесленка: брати гроші з таких військових зараз – лютий сором
Позиція Тесленка: брати гроші з таких військових зараз – лютий сором

Виправити вади зору – це полегшити життя людини на війні та зробити її ефективнішою для виконання завдань

Візит припадає на вівторок. Бо саме у цей день тут роблять корекцію зору воїнам у межах доброчинного проєкту, що діє майже з початку повномасштабної війни.

Офтальмологічна клініка «Центр Ока» працює дев’ять років. У послугах – повний цикл діагностики та лікування очей. З 1 лютого 2024 року вже є дві філії: на Правобережжі й Лівобережжі столиці. Воїнів оперують за адресою вулиця Коперника, 12д.

У приміщенні тепло і затишно. Уважний та привітний персонал зустрічає відвідувачів. Все відбувається чітко і злагоджено, без зайвої метушні чи затримок.

Два роки тому, коли почалося повномасштабне вторгнення, тут, за словами Олександра Тесленка, «все літало й вибухало». Відповідно, клініка зазнала руйнувань: повибивало вікна, попадали стіни, полопали труби.

«Але ми зробили все, щоб якнайшвидше відкритися. Усунули пошкодження, поставили  вікна, поремонтувалися, прибрали – і почали з 28 березня 2022 року прийом пацієнтів, зокрема й воїнів, які потребували допомоги з відновленням зору. Поруч ще і гриміло, і стріляли, а заклад уже працював», – пригадує співрозмовник.

Керівник клініки розповідає: він із колегами розумів, що братися за захисників і захисниць із комбінованими травмами внаслідок бойових дій не можуть. Комплексна хірургія – не для офтальмологічної клініки. І насправді цим є кому займатися.

Тому, каже, обрали для допомоги Збройним силам України ту нішу, де вони справляються найкраще. Тож із весни 2022 року взялися за роботу з відновлення зору для воїнів. 

Лазерна корекція зору триває приблизно 20 хвилин
Лазерна корекція зору триває приблизно 20 хвилин

Від початку повномасштабної війни Росії проти України до сьогодні у клінці консультації, обстеження, лікування (за винятком преміальних послуг, які є бажанням пацієнта, але не необхідністю) для всіх діючих бійців безкоштовні, для захисників, які наразі не воюють, – мінус 40% від вартості послуг.

Щодо проєкту із лазерної корекції зору «Бачу ціль», то такі операції, уточнює офтальмолог, роблять за стандартами НАТО. Бо й найбільший провайдер лазерної корекції зору у світі – медична служба армії Сполучених Штатів Америки.

«Для чого ця лазерна корекція? Є воїн на передовій: в окулярах або, ще гірше, в контактних лінзах. Так кажу, бо лінзи – то ворог номер один очам людини на війні. Тут потрібна щоденна гігієна при користуванні. Якщо впали – викидати, а не мити… Я бачив тих, хто не знімав лінзи тижнями. Це страшно, від очей тільки м’ясо лишається. Але такі реалії війни», – розповідає про доброчинну ініціативу Олександр Тесленко.

З окулярами, продовжує офталмолог, теж чимало проблем: забруднилися, запотіли, розбилися, подряпалися, загубилися, врешті-решт. Як приліт – то ще й травмували очі. Тобто – воювати ні в лінзах, ні в окулярах повноцінно не можна.

Виправити вади зору – це полегшити життя людини на війні та зробити її ефективнішою для виконання завдань. Цю нішу центр і зайняв. Олександр Тесленко із партнерами Станіславом Саксоновим та Сергієм Цибульським ухвалили рішення допомагати воїнам. Чоловік наголошує: вдячний колегам, із якими спільно повертають нашим захисникам зір. Воїнів у клініці оперують Юніс КарімліВалерія Ляпунова, Наталія Кравець.

Станіслав Саксонов - весь в роботі
Станіслав Саксонов - весь в роботі

 

Спочатку, каже співрозмовник, пробували повністю справлятися своїми силами. Але навіть перший етап – підбір воїнів – вимагав чимало часу і зусиль.

Постала дилема: створювати ще й таку структуру, яка забезпечить спілкування з бійцями, охочими зробити корекцію, складатиме список, вноситиме дані й результати наявних у них обстежень зору, займатиметься первинним відсіюванням тих, кому в клініці не в змозі допомогти через протипокази, ретельно перевірятиме інформацію про воїна для уникнення зловживань і вестиме його аж до етапу прийому фахівцями у столиці чи делегувати ці повноваження надійному партнеру. Власне з цих потреб і виникла взаємодія між «Центром Ока» та «Марлогом-Кадуцеєм».

«Це величезний шматок роботи. Я вдячний, що його взяли на себе волонтери. Бо у результаті ми отримуємо списки, де усі дані верифіковано. Є комунікація через чат. Туди нам надсилають первинні дані пацієнтів. Лікарі дивляться і визначають, зможемо допомогти чи ні. Тож до нас у клініку приходить боєць, із яким ми просто працюємо як фахівці з офтальмології, у яких щодня – багато прийомів», – наголошує співрозмовник

Очільник офтальмологічного центру додає, що кожен випадок індивідуальний. Однак вони виписали загальні умови для звернення. Лазерну корекцію зору в рамках проєкту «Бачу ціль» тут роблять:

  • воїнам із діагностованою короткозорістю (в рецепті окулярів чи контактних лінз є «мінус»), які захищають (захищали) Україну на передовій;

  • віком до 35-40 років;

  • які мають змогу бути не на передовій два тижні від першого до другого візиту у клініку (тобто одужання й відновлення працездатності), адже терміни лікування становлять 10-14 днів;

  • за 7-10 днів до першого візиту не користуватися контактними лінзами.

«Ми щоразу наголошуємо: лазерна корекція має багато обмежень. З тих, хто хоче, її можна робити менш ніж 50%. Але якщо є покази, то така операція кардинально змінює якість життя», – ще раз уточнює Тесленко.

Кожна - на своєму місці
Кожна - на своєму місці

Наразі лазерну корекцію зробили вже понад шести сотням захисників та захисниць. Щотижня мають 3-5 пацієнтів-воїнів, із яких знімають лінзи чи окуляри.

«З одного боку, наші можливості не безмежні. Одна лазерна корекція – це у межах 30-45 тисяч гривень. Партнерів, які б такі витрати компенсовували, ми не маємо. А з іншого, наш колектив усвідомлює: ми тут, у столиці, можемо працювати, бо вони там, на передовій, нас боронять. Тому безкоштовна послуга – саме для тих, хто насправді на нулі. Брати гроші з таких військових зараз – лютий сором. Для нас це – дійсно правильна в цей воєнний час справа. Для захисників – операція, що підвищує шанси людини на виживання і її ефективність у бою», – констатує співрозмовник.

Щотижня – 8-12 запитів щодо лазерної корекції

У громадської організації «Марлог-Кадуцей» одночасно в роботі – багато кардинально різних за змістом проєктів. Спільне у них одне – всі спрямовані на допомогу ЗСУ або цивільному населенню, яке постраждало від дій російських окупаційних військ.

Координаторка ініціативи «Бачу ціль» – Тетяна Шинкарук. Вона – вчителька, живе і працює у Ковелі. Волонтерка на цьому напрямку від організації – одна.

Жінка пригадує, що в цю роботу включилася одразу. Спільно з медиками для уникнення непорозумінь з охочими скористатися можливостями проєкту визначили, хто підпадає під дію доброчинної ініціативи, чітко прописали основні пункти. 

Щотижня, каже співрозмовниця, має від 8 до 12 звернень щодо лазерної корекції зору. Половина охочих з об’єктивних причин відсіюється одразу. Є багато дзвінків, на які доводиться давати пояснення, чому відмовляє. Уточнює: буває, що недочитали. Але й без спроб маніпулювати не обходиться.

Волонтерка Тетяна Шинкарук та очільниця «Марлогу» Наталія Попова із воїнами, яким зробили лазерну корекцію
Волонтерка Тетяна Шинкарук та очільниця «Марлогу» Наталія Попова із воїнами, яким зробили лазерну корекцію

Для зв’язку із захисниками та захисницями – номер Тетяни: +380 (68) 568 91 21.  Подавати заявку на лазерну корекцію зору можна у месенджерах. Але для цього необхідно мати підтвердження, що людина дійсно боронить Батьківщину від російських окупантів. 

«Це може бути військовий квиток із крайнім записом, до якої частини/бригади належить боєць, або посвідчення учасника бойових дій (за час повномасштабного вторгнення), або довідка про те, що людина є учасником/учасницею оборони України чи бойових дій зараз (для тих, у кого УБД вироблялося до 24 лютого 2022 року). Якщо останньої командування не видає (а такі випадки, на жаль, теж трапляються), то ми беремо з довідкою за формою 100 від медиків (там пише, де, коли й за яких обставин отримав контузію чи поранення, що підтверджує участь у війні)», – пояснює Тетяна Шинкарук.

Волонтерка пригадує, що серед тих, кому допомогли у рамках проєкту «Бачу ціль», – не тільки українці, а й бійці іноземного легіону. Доброчинною ініціативою користувалися також медики – лазерні корекції робили госпітальєрам.

А на запитання, чи важко поєднувати роботу і волонтерство, Тетяна відповідає лаконічно: якщо усвідомлювати, що цей проєкт для тих, хто на передовій нас боронить, – то ні. Адже найважче зараз – на фронті.

«Боляче не буде. Не лякайтеся»

Вони вже біля операційної. Очікують на свою чергу.

Олександру – 31. Чоловік із Мотижина на Київщини. До війни працював старшим пекарем у магазині відомої торговельної мережі.

Під час повномасштабного вторгнення був у добровольчому формуванні територіальної громади села Вишневе. Потім, влітку 2022 року, пішов у ЗСУ – доєднався до підрозділу, де вже служити його знайомі. Нині в одному з підрозділів служить командиром міномета. Побачив і пройшов чимало. Тож без втрат для здоров’я не обійшлося. На війні, каже, почав стрімко падати зір, із яким і раніше були певні проблеми.

Поряд із ним у клініці для підтримки – дружина. Мають 11-річну донечку.

Олександра підтримує дружина
Олександра підтримує дружина

Андрію – 22. Лучанин. У ЗСУ – четвертий рік. У 18 років пішов служити по призову. Згодом підписав контракт. Ще до повномасштабної війни почав переводитися в «Азов». Але не встиг. Поки тривало оформлення документів, то й весна минула. З літа 2022 року – в «Азові», але після операції вже прибуде до іншого підрозділу.

Юнак – мінометник. Не раз опинявся у пеклі боїв на Донецькому напрямку. Спочатку думав, що все обходиться без наслідків. Але згодом відчув, що зір таки подає. Шукав способи відновити. Якось знайомі без конкретики розповіли, що для воїнів є можливості зробити це безкоштовно. Андрій пішов із запитом у гугл і натрапив на кількахвилинний сюжет про цей проєкт. Зателефонував за номером, який знайшов як контактний.

Воїн каже: все вирішувалося дуже оперативно. У той же день домовилися, що і як. За трохи приїхав у столицю на обстеження і консультацію. Після цього тиждень капав очі – і сьогодні тут, на лазерній корекції.

Андрій у клініці - із коханою
Андрій у клініці - із коханою

Майже так само розповідає й Олександр. Він проходив військово-лікарську комісію, де й порадили зробити лазерну корекцію, бо і вік, і діагноз дозволяють таке втручання. Отож, почали шукати клініку і побачили у фейсбуці пост про проєкт на сторінці «Марлогу», зателефонували. А далі, уточнює воїн, вже волонтери взяли на себе усі моменти, організували візит у клініку дуже швидко – вирішили питання за день.

Важливою складовою цих процесів є розуміння з боку командування. На щастя, щодо цих воїнів воно було. Тож, отримавши «добро» з частини, захисники визначилися з датою операції й прибули у клініку.

Першим в операційну запрошують Олександра. Боєць отримує коротенький інструктаж і лягає. Диво повернення зору, яке називають лазерною корекцією, розпочинається.

Офтальмологиня Валерія Ляпунова постійно комунікує з пацієнтом, пояснює, що робить і які певні незручності може відчувати людина під час операції.

«Боляче не буде. Я торкатимуся до поверхні ока. Не лякайтеся… Буде литися водичка. Ви її відчуватимете, бо холодна. Головне – не піднімайте рук. Це – заборонено… Подивіться – на низ, на верх… Зараз вам нічого не буде видно. Так треба. Не хвилюйтеся… Зявиться зелений вогник», – коротко коментує лікарка свої дії.

Офтальмологиня комунікує з пацієнтом, пояснює, що робить
Офтальмологиня комунікує з пацієнтом, пояснює, що робить

Таке спілкування триває усю операцію. Видно, що воно заспокоює. Воїн відповідає лікарці. Про те, що процедура дійсно не болюча, свідчить те, що чоловік говорить спокійно і навіть піджартовує.

Діалоги відбуваються під монотонний шум працюючої апаратури. Інший медперсонал між собою чи з пацієнтом не перемовляється.

Так протирають око під час операції
Так протирають око під час операції

Робота медсестри
Робота медсестри

Окрема людина завжди слідкує за монітором
Окрема людина завжди слідкує за монітором

Помітно, що рухи медиків відточені до автоматизму. Іноді жінки для узгодження дій обмінюються поглядами.

Операція триває приблизно 20 хвилин. Після неї пацієнт з допомогою медсестри встає і йде за випискою. За тиждень у нього повторний огляд тут, у клініці.

Операція Андрія – трохи веселіша. Бо юнак дуже реагує на воду в оці. Каже: так лоскітно, що ледь тримається.

За хвилин 10 ноги цього воїна будуть
За хвилин 10 ноги цього воїна будуть "витанцьовувати" під час промивання ока

Але руки – слухняно по швах. Чого не скажеш про ноги – вони реально «витанцьовують», коли триває промивання ока. Боєць, звичайно, цього не бачить, але в операційній на це реагують усмішками, які, хоч і прикриті масками, але виблискують в очах медперсоналу.

Те, як Андрій реагував на промивання ока, змусило персонал усміхатися
Те, як Андрій реагував на промивання ока, змусило персонал усміхатися

Знов минає хвилин зо 20. Юнак встає і заявляє: він впевнений, що буде задоволений результатом. 

«Після реабілітації – на Запорізький напрямок», – ділиться планами на прощання. На цих слова кохана, яка приїхала у клініку разом із воїном, міцніше притискається до нього.

Валерія Ляпунова із колегами завершили чергову корекцію
Валерія Ляпунова із колегами завершили чергову корекцію

Олександру кілька хвилин тому завершили корекцію, Андрія до неї готують
Олександру кілька хвилин тому завершили корекцію, Андрія до неї готують

Корекція триває недовго і не є болючою
Корекція триває недовго і не є болючою

Відео з передової – головна нагорода

У кабінеті керівника центру триває прийом пацієнтів. На диво, на стінах нема подяк і трофеїв. Невже не отримували?

«Звісно, маємо. Але наразі зберігаємо їх. Бо не час хвалитися – ще так багато треба зробити. Ловити ж хайп на такій справі для мене неприйнятно. А от дійсно ті подяки, які розчулюють до сліз. Хай які будуть грамоти, подяки, відзнаки, для мене це – головна нагорода», – каже Олександр Тесленко.

Чоловік показує свою сторінку у ФБ. Там є відео з передової. Воїни, яким тут повернули зір, передають «привіти» від «Центру Ока» окупантам. Те, що слова щирі, підтверджує хвилювання у голосі, яке він намагається приховати.

А ще співрозмовник стверджує: якби ініціатива масштабувалася, то спільно можна було б допомогти не сотням, а тисячам воїнів.

«Це дійсно потрібно. Стосовно спроможностей, то один офтальмологічний центр може за місяць легко закрити потреби у лазерній корекції батальйону. Його чисельність 600-800 осіб. З них приблизно 150 можуть мати короткозорість, із яких тридцятьом реально за показами зробити корекцію. З такою кількістю бійців можна впоратися за місяць», – швиденько підраховує фахівець.

Олександр Тесленко запевняє, що у клінці готові до співпраці й розширення проєкту, бо тут особисті амбіції – ні до чого. Головне – допомога тим, хто нас боронить. 

Заповнення документів - справа кількох хвилин
Заповнення документів - справа кількох хвилин

Андрій заповнює післяопераційні документи
Андрій заповнює післяопераційні документи

Олександр Тесленко приймає пацієнта
Олександр Тесленко приймає пацієнта

У клініці надають увесь спектр офтальмологічних послуг
У клініці надають увесь спектр офтальмологічних послуг

Офтальмологи бачать перебіг корекції на моніторі
Офтальмологи бачать перебіг корекції на моніторі

Операція триває
Операція триває

"Буде червона точка. Так треба"

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024