Як захистити дитину від страшних хвороб: розповідь волинської лікарки-педіатрині

26 Вересня 2022, 16:29
Лікарка-педіатриня Жанна Пахарчук 1941
Лікарка-педіатриня Жанна Пахарчук

Наші журналісти поспілкувалися із завідувачкою педіатричного відділення №3 Луцької міської дитячої поліклініки, лікаркою-педіатринею Жанною Пахарчук про обов’язкові щеплення , пропущені вакцинації та підготовку. 

ЯК ЗАХИСТИТИ ДИТИНУ ВІД СТРАШНИХ ХВОРОБ?

Єдиний спосіб, каже педіатриня, це зробити дитині обов’язкові та рекомендовані щеплення. Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень в Україні є обов’язковою вакцинація проти 10 небезпечних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця, гемофільної інфекції, кору, краснухи й епідемічного паротиту. Вакцинація проти них є безкоштовною.

Чим небезпечні ці хвороби? Токсин, який виробляє дифтерійна бактерія, потрапляє у кров і вражає різні органи, найчастіше — серце (викликаючи міокардит), нервову систему, нирки. Навіть попри своєчасне лікування близько 20% хворих помирають. Правець викликає бактерія, яка виробляє токсин, що вражає нервову систему. Проявляється сильними судомами, що навіть можуть призвести до переломів кісток. 

Хвора людина відчуває сильні болі. Від 5 до 10% хворих помирають. При тяжких формах правця шанс померти сягає понад 50%. Кір може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті. А в Україні спалах кору може початися в будь-який момент, адже спалахи циклічні і повторюються кожні 4-5 років, останній був зафіксований в 2017-му. Інші хвороби, від яких щеплюють в Україні, теж можуть мати смертельно небезпечні наслідки. Захистіть дітей – вакцинуйте їх!

Наші журналісти поспілкувалися із завідувачкою педіатричного відділення №3 Луцької міської дитячої поліклініки, лікаркою-педіатринею Жанною Пахарчук про обов’язкові щеплення, пропущені вакцинації та підготовку. 

ЯК ЗАХИСТИТИ ДИТИНУ ВІД СТРАШНИХ ХВОРОБ?

Єдиний спосіб, каже педіатриня, це зробити дитині обов’язкові та рекомендовані щеплення. Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень в Україні є обов’язковою вакцинація проти 10 небезпечних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця, гемофільної інфекції, кору, краснухи й епідемічного паротиту. Вакцинація проти них є безкоштовною.

Чим небезпечні ці хвороби? Токсин, який виробляє дифтерійна бактерія, потрапляє у кров і вражає різні органи, найчастіше — серце (викликаючи міокардит), нервову систему, нирки. Навіть попри своєчасне лікування близько 20% хворих помирають. 

Правець викликає бактерія, яка виробляє токсин, що вражає нервову систему. Проявляється сильними судомами, що навіть можуть призвести до переломів кісток. Хвора людина відчуває сильні болі. Від 5 до 10% хворих помирають. При тяжких формах правця шанс померти сягає понад 50%. Кір може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті. 

А в Україні спалах кору може початися в будь-який момент, адже спалахи циклічні і повторюються кожні 4-5 років, останній був зафіксований в 2017-му. Інші хвороби, від яких щеплюють в Україні, теж можуть мати смертельно небезпечні наслідки. Захистіть дітей - вакцинуйте їх!

Також лікарка нагадує про важливість щеплення проти коронавірусу. 

 «COVID-19 нікуди не зник, – застерігає Жанна Пахарчук. – Вакцинація захищає від важкого перебігу та смерті від цього захворювання.. Вже дозволено щеплювати дітей з 12 років)».

ЩО РОБИТИ ЯКЩО ПРОПУСТИЛИ ЩЕПЛЕННЯ?

Надолужте його за першої нагоди! 

«Необхідно звернутися до сімейного лікаря або педіатра. Він складе індивідуальний графік щеплень, за яким дитина буде наздоганяти ті щеплення, які вона мала би отримати за віком», – пояснює Жанна Пахарчук.

Багатьох батьків, які наздоганяють Календар щеплень, хвилює, чи можна одночасно вводити дитині кілька вакцин. Так, можна. Деякі вакцини є однокомпонентними (захищають від одного захворювання), інші – багатокомпонентними (захищають від двох чи більше захворювань одночасно). Згідно з науковими даними, одночасне введення декількох вакцин не впливає на дієвість вакцин, не підвищує ризику реакцій і вже давно рекомендоване чинним наказом стосовно календаря щеплень в Україні.

Як оформити документи про вакцинацію в школу або садочок дітям, які виїхали з місць, де йдуть активні бойові дії?

«Якщо внутрішньо переміщеним особам необхідно влаштуватися до школи або садочка та оформити необхідні документи про вакцинацію, це можна вирішити двома шляхами, – пояснює Жанна Пахарчук. – Якщо у батьків є амбулаторна картка дитини, ми можемо видати довідку, вписавши в неї всі отримані дитиною щеплення, і доробити пропущені. І з такою карткою профілактичних щеплень можна йти у навчальні заклади.

Другий варіант: якщо медичної картки немає, лікар може отримати дані про щеплення з електронної системи, яка містить інформацію про вакцинацію. Вона вноситься у карту профілактичних щеплень і з нею також можна оформитися у навчальний заклад.

«Якщо медичні документи втрачені, а батьки не пам’ять, чи робили дитині щеплення, вважається, що дитина невакцинована. Отже, їй потрібно починати вакцинацію спочатку. Це жодним чином не нашкодить здоров’ю дитини, навіть якщо вона раніше отримала щеплення!», – пояснює педіатриня.

ЯК ГОТУВАТИСЯ ДО ЩЕПЛЕНЬ

«Немає потреби особливим чином готуватися до вакцинації. «Безпосередньо перед щепленням лікар проводить загальний огляд стану здоров’я дитини, – розповідає Жанна Петрівна. – Один з батьківпідписує інформаційну згоду на проведення вакцинації – і дитині роблять щеплення».

Протипоказань до вакцинації не так багато. За світовими стандартами, такими не є легкі застуди з температурою до 38°С. Вакцинацію не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, та при станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується:

 

  • Гостре захворювання, що супроводжується температурою вище 38,5°С.

  • Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини (наприклад, на желатин, неоміцин, курячий білок та ін.).

  • Захворювання і стани організму, при яких імунітет після введення вакцини може не сформуватися (наприклад, в умовах хіміотерапії у онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет; при СНІДі). Інактивовані вакцини безпечні для таких людей, адже не містять живого вірусу чи бактерії, однак успішне вироблення імунітету після введення вакцини не гарантується.

  • Дітям з неконтрольованою епілепсією не рекомендовано вводити цільноклітинні вакцини проти кашлюка.

Що треба знати батькам про вакцинацію дітей перед садочком і школою. Спецвипуск «Район здорової людини». Подкаст

ЯКА РЕАКЦІЯ НА ЩЕПЛЕННЯ - НОРМАЛЬНА?

Якщо в дитини є реакція на щеплення — це означає, що вакцина діє й активізує імунітет. Зазвичай трапляються місцеві реакції: почервоніння, припухлість чи болісне відчуття в місці ін’єкції.

Можуть бути загальні реакції: підвищення температури, нездужання, що минають самостійно за кілька діб.

Часто за реакцію на вакцину приймають симптоми інших захворювань, що співпадають із вакцинацією в часі. Наприклад, у дітей часто трапляється ротавірусна інфекція, яка проявляється діареєю, блювотою й підвищенням температури.

Може статися, що дитина у день вакцинації підхопила грип або іншу вірусну інфекцію у черзі в дитячій поліклініці. Протягом наступних кількох днів у неї з’являться симптоми ГРВІ, але таке погіршення здоров’я настане незалежно від зробленого напередодні щеплення.

Тяжкі реакції на вакцину виникають вкрай рідко. Наприклад, анафілактичний шок — тяжка алергічна реакція, яка може проявитись у перші секунди після введення препарату і трапляється не частіше, ніж 1 раз на мільйон введених доз. При анафілактичному шоці необхідна правильно і вчасно надана медична допомога.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024