Смерть дитини на Старовижівщині: все, що відомо про трагедію

18 Травня 2021, 14:05
3791

На Старовижівщині померла дівчинка, якій був рік і п’ять місяців. За словами мами, у висновку про смерть вказали легенево-серцеву недостатність. Жінка звинувачує медиків у халатності.

Як розповіла журналістам видання Район.Стара Вижівка мама дитини Катерина Курилюк, маленьку Юліанку із села Глухи привезли до комунального некомерційного підприємства «Старовижівська багатопрофільна лікарня» вночі 12 травня з дуже високою температурою. Швидку не викликали, а привезли дитину своїм транспортом.

«Перед виїздом я зателефонувала до сімейної лікарки, щоб вона прийшла оглянути дитину, коли ми приїдемо у Стару Вижівку. Однак лікарка відповіла, що вона не повинна працювати цілодобово», − розповіла Катерина Курилюк.

У приймальному відділенні старовижівської лікарні черговий лікар оглянув дівчинку, їй дали укол.  

«А потім мені сказали чекати ранку, щоб можна було в поліклініці зробити аналізи. Також я неодноразово просила викликати дитячого лікаря. На приймальному було холодно, тож ми пішли в машину. Стали думали з чоловіком, як бути далі. Поїхали в дубечненську амбулаторію, де оглянули дитину. Я ще намагалася додзвонитися до сімейної лікарки, але мені так і не вдалося з нею зв’язатися», − продовжує мати дитини.

«Ми приїхали додому. А 14 травня наше маленьке янголя померло. Для нас усіх це стало шоком», − каже Катерина Курилюк.

Дитина померла 14 травня
Дитина померла 14 травня

Наступного ж дня батьки написали заяву у поліцію з проханням розслідувати, на їхню думку, бездіяльність медиків.

Ситуацію прокоментувала директорка комунального некомерційного підприємства «Старовижівська багатопрофільна лікарня» Тетяна Свіржевська.

«Батьки приїхали в лікарню з хворою дитиною на своїй машині, не на швидкій, 12 травня між 4 і 5 годиною ранку. Черговий лікар оглянув дівчинку, запропонував покласти дитину в стаціонар. Мама відмовилася, сказала, що в неї тримісячна грудна дитина, і вона не може покинути її. Медики запропонували жінці лягти в лікарню з двома дітьми, але вона знову відмовилася. Сказала, щоб дитині зробили укол. Після того пішла з нею в машину», − розповіла Тетяна Свіржевська.

Очільниця Старовижівського центру первинної медичної допомоги Наталія Капітула поінформувала, що в мами укладена декларація з сімейною лікаркою. Близько 3-4 години ночі матір поскаржилася їй, що в дитини висока температура. Лікарка порадила їхати на приймальне відділення лікарні. Малечу оглядала фельдшерка, яка наполягала викликати «екстренку», але батьки поїхали своїм ходом до лікарні.

Наталія Капітула пояснила, що в сімейних лікарів нормований робочий графік, і вони оглядають пацієнтів у визначені години, а в позаробочий час на виклики виїжджає екстрена медична допомога. За інформацією керівниці старовижівської первинки, раніше дитина не мала проблем зі здоров’ям.

Коментар також надала і сімейна лікарка Наталія Карпенко. За її словами, до неї дійсно вночі телефонувала мама дівчинки. Лікарка сказала їй негайно викликати швидку. Згодом Наталія Карпенко поцікавилася у приймальному відділенні щодо цієї ситуації. Їй повідомили, що мама відмовилася від госпіталізації.

Як поінформували Район.Стара Вижівка у Ковельському районному управлінні поліції, за фактом смерті дитини відкрили кримінальні провадження за статтями 115 (Умисне вбивство) та 140 (Невиконання чи неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов'язків). Призначили судово-медичну експертизу. Триває досудове розслідування.


 Яна КУРИЛЮК

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024