Дашборди Національної служби здоров'я: як користуватися та чим вони корисні

28 Грудня 2020, 11:30
Дмитро Черниш 4396
Дмитро Черниш

Під час реформування системи охорони здоров’я та коронавірусної пандемії медіа виконують надзвичайно важливу місію з інформування, роз’яснення та аналізу. Журналісти шукають достовірні дані для матеріалів. Їхнім союзником у боротьби з дезінформацією стала Національна служба здоров’я України.

Якими інструментами користується служба, щоб населення України було забезпечене відповідними послугами й препаратами та як журналістам використовувати їх дані, на п’ятому West Media Forum розповів директор департаменту розвитку електронної системи охорони здоров'я Дмитро Черниш. Його поради записали журналісти Район.Медицина

Одним із завдань НСЗУ є реалізація державної політики у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення.   

Читайте також: Клятий раціоналіст: ютубер Артем Албул розповів, як руйнувати міфи

Однією серед перших державна установа почала використовувати дашборди (аналітичні панелі) для візуалізації медичних даних у зрозумілому для користувачів форматі.

Важливим інструментом НСЗУ є електронна система охорони здоров’я. Саме вона збирає дані про медичні послуги та лікування кожного пацієнта.

Архітектура системи – двокомпонентна. Вона складається з центральної бази даних і множини медичних інформаційних систем, з якою працюють медичні працівники.  Лікарі вносять у базу інформацію про лікування пацієнта. Так, дані пацієнта ніколи не будуть втрачені.

Читайте також: Фейки про коронавірус: як та чому вони виникають

«Паперові картки втрачалися. Доводилося заводити нову і потім їх було дві чи три. Система ж дозволяє зберегти дані і не загубити», – розповів спікер.

Експерт зазначив, що сьогодні існує єдина електронна медична картка і вона постійно доступна пацієнту. Під час виступу на форумі він розповів, як працювати із даними на сайті Національної служби здоров’я. 

Перш за все потрібно знайти сайт Національної служби. На головній сторінці перейти у розділ е-дані. Там є відкриті та доступні до завантаження дані. А також аналітичні матеріали та дашборди. Кожен із дашбордів може бути корисним для журналістів. 

Читайте також: «Лікарі повинні вимагати підвищення зарплатні», – погляд журналістки на медичну реформу

  • Можна знайти договори медичних закладів із Національною службою, дізнатися, хто подає заявки, щоб їх укласти.
  • Є карти надавачів медичної допомоги з деталізацією окремих послуг. Фільтр допоможе  обрати необхідний заклад.  
  • У програмі можна знайти аптеку, яка працює за програмою «Доступні ліки». Для цього необхідно обрати своє місто та відкрити карту із аптеками, де є їхні контакті данні.
  • Є діаграми та таблиці із різними порівняннями.
  • Можна перевірити виконання закладами охорони здоров'я відкладених вимог.
  • А також є дашборд з актуальною інформацією пов’язаною із коронавірусом. Варто звернути увагу на наявність кисневих масок у лікарнях та перевірити інформацію про лікування хворих.

Спікер пояснив, що після запуску програми медичних гарантів, не кожен заклад охорони здоров’я був готовим до реформи. Тому уряд дозволив деяким виконати усі вимоги протягом 6 місяців. Так, не всі лікарні були оснащені апаратами ШВЛ. Вони повинні були придбати їх протягом зазначеного часу. На сайті можна перевірити, чи заклади виконали ці вимоги.

Підсумовуючи, спікер підкреслив, що кожен із дашбордів – цінне джерело інформації для суспільства.

Читайте також: Що таке медичні технопарки і як вони працюють

***

Заходи відбулися за підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Медійна програма в Україні», що реалізується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації

Олена ШВИДНЮК

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
24.04.2024