«Шкіра має генетичну пам'ять», – дерматологиня Леся Карпюк про користь і шкоду засмаги. ПОДКАСТ

14 Липня 2020, 20:04
Леся Карпюк 4813
Леся Карпюк

На календарі липень, літо в самому розпалі. Усі прагнуть поїхати ближче до води, поніжитись на пляжі, позасмагати під сонечком. Однак далеко не всі замислюються над тим, які після цього можуть бути наслідки для здоров’я.

Питання про користь і шкоду засмаги є предметом багатьох дискуій. Хтось думає, що засмага корисна для здоров’я, але є й ті, хто переконаний у негативному впливі ультрафіолетового випромінювання. Детальніше про користь та шкоду засмаги говоримо з лікаркою-дерматологом, виконувачкою обов’язків директора Комунального підприємства «Волинський обласний шкірно-венерологічний диспансер» Лесею Карпюк.

Також розмову з лікаркою можна прослухати в аудіо форматі. Програма «Район здорової людини», ведуча якої Вікторія Жуковська, виходить в прямому ефірі на радіо СІD fm щопонеділка о 15:00.

– Пані Лесю, скажіть, будь ласка, наскільки корисна засмага?

– Дійсно, в цьому році нам не дуже пощастило з літом, але погоду ми не обираємо. Червень був дощовий, в травні був карантин, не можна було засмагати. Зараз волиняни намагаються максимально використати сонячні дні, більшість буде намагатися загоряти. Хтось робитиме це біля своїх осель, хтось біля водойм, тому я хочу застерегти від негативного впливу. Так, сонце – це користь, адже це наше життя, тепло, енергія. Коли ми отримуємо сонячну інсоляцію, то підвищується настрій. Коли на вулиці похмуро, то в нас і настрій не дуже хороший.

В сонячну погоду виділяється гормон радості, тому важливо, щоб було багато світлих днів. В Італії, Іспанії люди завжди усміхнені, адже в них набагато більше сонячних днів, похмурих дуже мало. Люди, які живуть на півночі (фіни, норвеги) в них мало сонячних днів, тому вони мають більше депресивних станів. Сонце – радість, але, як казав Парацельс, в цьому світі є ліки і отрута, важливою є доза.

Важливо правильно засмагати, щоб організму від цього була лише користь. Під впливом сонячних променів виробляється вітамін D, який необхідний для нашого організму. При його дефіциті не так розвивається м’язева система, бувають остеопорози. Звичайно, ми отримуємо цей вітамін ще з продуктів харчування, але без сонця цей процес буде йти набагато повільніше. Всі кажуть, що потрібно максимально засмагати, щоб отримати відповідну дозу вітаміну D, але це міф. Для цього достатньо пішої прогулянки, за цей час вітамін встигне синтезуватися.

– Більшість людей думають, що довше ми під сонцем, то більше вітаміну D можемо отримати, але ж його кількість залежить не лише від засмаги?

– Звичайно. Користі від довготривалого перебування на сонці не буде, буде лише шкода. Запам’ятайте, що достатньо години перебування на сонці. Отримати дефіцит вітаміну D дуже складно. Європейські країни зараз повідомляють, що гіповітаміноз спостерігається, але критичний показник – це коли у крові менше 10 одиниць вітаміну D. У наших широтах це не таке розповсюджене явище. Так, в цьому році погода мінлива, була заборона на прогулянки, але зазвичай нам вистачає сонячних днів для того, щоб вітамін синтезувався. Я наголошую на тому, що не обов’язково лежати на пляжі, достатньо звичайних прогулянок. Це може бути дорога додому чи на навчання, таких піших прогулянок буде досить.

Відносно цілодобового перебування на пляжі. Найпростіші правила перебування на сонці: уникайте засмаги з 10 до 16 години, адже в цей час пік сонячної активності. Сонце – добро і зло. Коли ми отримуємо сонячну енергію, а вона є теплова і у вигляді хвиль, які проникають до землі (UVB і UVA промені). Вони викликають фотопошкодження шкіри. Це пошкодження проявляється через опіки шкіри, появу пухирів, якщо це вже друга степінь. Є кумулятивна енергія сонця, коли ми одразу це не помічаємо, згодом проявляється гіперпігментація. Вона з’являється на обличчі.

Запам’ятайте, що наша шкіра має генетичну пам’ять, всі опіки, які ми отримували протягом життя будуть відображені на нашій шкірі. Коли мій пацієнт роздягається, то я кажу, що у вас, напевно, був опік в дитинстві. Вони дивуються, а звідки ви знаєте, а я бачу, що в нього на відкритих ділянках шкіри з’явилося багато невусів. Невуси з’являються протягом життя, не лише в перші роки, а до 30-річного віку. По тому, як людина засмагала, як берегла свою шкіру можна сказати, коли ці опіки були. 

Головне правило – не засмагайте з 10 до 16 під прямими променями, не можна засмагати дітям до трьох років, не возіть дітей в ті країни, що ближче до екватора. Найбільш небезпечні опіки отримані саме в дитинстві. Окрім сонцезахисних засобів, використовуйте сонцезахисний одяг. Не лише крем повинен захищати вашу шкіру, а й бавовняний чи батистовий одяг, що дихає. Він повинен бути з довгим рукавом, капелюхи з широкими полями чи кепки. Обов’язково використовуйте окуляри, тому що меланома буває і на сітківці ока, пам’ятайте про це.

Дитині так само потрібно вдягати капелюх, захисний одяг. Я  впевнена на 100%, що ніхто не наносить сонцезахисний засіб на всю поверхню шкіри. По-перше, це дорого, адже крем має відповідне дозування. Люди, якщо наносять, то це обличчя, зона декольте, а руки, тулуб не захищають. Якщо ви використовуєте сонцезахисні засоби, то ви повинні пам’ятати, що повинен бути ще спеціальний одяг, який може вас захистити від цих променів.

– Для кого особливо небезпечною є засмага, кому засмагати заборонено? Розкажіть про зони ризику, про меланоми і рак шкіри.

– Я хочу наголосити, що саме рак шкіри і меланома відбуваються під дією пошкоджуючих екзогенних та ендогенних факторів. До екзогенних належить сонячне опромінення, тому що під його впливом може відбутися мутація в клітині. Що таке рак? Це пошкодження ДНК клітини. Під дією сонячних променів, які поглинаються нашою шкірою, може відбутися ця мутація. Чому базиліома з’являється на відкритих місцях, найменш захищених зонах (обличчя, вушні раковини)? Дуже часто з’являється у тих людей, хто працює на відкритому повітрі, ті, хто займаються сільськогосподарською діяльністю, мають присадибні ділянки. Вони люблять там проводити свій вільний час, забувають про прості правила.

В першу чергу, в зоні ризику люди, що мають перший фототип шкіри. Це рудоволосі, вони у найвищій зоні ризику. Ті, що мають веснянки, руде волосся – люди, яким взагалі не можна засмагати, їхня шкіра завжди обгорає, червоніє, а не утворюється золотава засмага, яку ми звикли бачити. Другий фототип – це світлошкірі блондини, що мають світлі очі. Вони також у дуже високій зоні ризику. Вони погано засмагають, їх шкіра так само червоніє на сонці. Це означає, що в шкірі мало захисного пігмента – меланіну, який створює цей екран. Їм також не можна засмагати на прямому сонці.

Треба пам’ятати, що навіть тінь – це розсіяне сонце, тому, коли кажуть, що лежали під деревом – міф. Ви так само отримуєте сонячне опромінення, так само там засмагаєте. Це дві групи ризику: рудоволосі та світловолосі з світлими очима. Третій фототип – це люди, що мають русяве волосся і зелені очі. Вони засмагають добре, але їм також з 10 до 16 не можна перебувати на сонці.

Азіати, зазвичай, не отримують опіків, люди негроїдної раси ніколи не мають опіків, не хворіють меланомою, тому що в них багато меланіна в шкірі, це природний екран. Найбільше меланом та раку шкіри діагностується у світловолосих світлооких пацієнтів. В наших широтах люди, зазвичай, русяві з темними очима, темним волоссям, які добре засмагають. Це не означає, що їх це не стосується, всім треба пам’ятати, що сонце небезпечне в обідню пору, усім потрібно себе захищати. Мало того, що це профілактика раку шкіри, то ще й профілактика старіння. Ми старіємо з часом – хроностаріння, ми старіємо від сонця – фотостаріння, яке проявляється різними плямами. Люди з віком стають «рябенькими». Що шкіра рівніша, що однотонніший тон шкіри, тим людина молодше виглядає.

З віком шкіра втрачає вологу, з’являються зморшки. Ми втрачаємо вологу не тому що не п’ємо рідини. Це ще один міф, якщо я буду пити багато рідини, то буду поновлювати стан шкіри. Це дуже примітивно, тому що в нашій шкірі є фібробласти. Це клітини, які виробляють гіалуронову кислоту, ця кислота має властивість утримувати на собі молекули води, максимально до 500 молекул води. Синтез гіалуронової кислоти з віком стає повільніший, тому шкіра втрачає пружність та еластичність, з’являються зморшки. Сонце додатково висушує шкіру.

Чому краще виглядають жителі міста, аніж жителі села? Ті, що більше перебувають на відкритому повітрі, в кого робота на сонці, на вітрі, вітри також сильно висушують шкіру, в них більше зморшок. Ті, хто перебувають в приміщенні, вони будуть краще збережені. Ви можете провести простий експеримент. Роздягніться перед дзеркалом і подивіться на свою шкіру. Там, де вона була завжди захищена одягом, де був купальний костюм, то там буде менше родимок, ніх там, де завжди попадало сонце.

Руки – відкрита ділянка, там буде набагато більше цих явищ. Люди думають, що родимка це те, що ми маємо з народження, насправді вони з’являються до 35-річного віку. Ті, що ми отримуємо при народженні називаються вродженими, зазвичай, вони більшого розміру. В кожної людини вони є, з часом їх кількість збільшується. Найбільше їх може з’явитися в підлітковий період, бо це час гормональної перебудови, у жінок це ще в період вагітності.

Існує простий метод «гидкого каченяти», він полягає в тому, що всі невуси людини між собою подібні. Якщо раптом з’являється щось таке, чого раніше не було, воно відрізняється від того, що є на тілі, тоді варто насторожитись. Краще піти і провести дерматоскопію. В зоні ризику ті пацієнти, що мають більше 50 невусів.

– Як людям пояснити, що солярії  шкідливі?

– Хочу зазначити, що, на щастя, мода на солярії проходить. Я пам’ятаю, що коли ще моя донька вчилась в останніх класах школи, в університеті, то це було дуже популярно. Я її весь час сварила, але вона все одно туди потрапляла. Я думаю, що тільки глухий не чув про те, що засмагати в солярії шкідливо, це пряма дорога до раку шкіри. Якщо сонце – шкідливо, то подумайте наскільки шкідливе штучне опромінення, це прямий шлях до мутації наших клітин. Ті солярії, які купували тоді, вони були у використанні, не сертифіковані, Європа продавала нам те, що списали в них.

Зараз у Європі та Америці заборонили штучну засмагу до 18 років, це процедура абсолютно не популярна. Скрізь потрібно вішати плакати з тим, що це пряма дорога до раку шкіри! Штучна засмага провокує й інші сплячі стани в організмі. Нас і так скрізь оточує небезпека, а ми самі собі ще штучні джерела створюємо. Ми живемо в постчорнобильський період, знаємо наскільки це все небезпечно. Хочеться достукатися до людей, щоб вони зрозуміли, що свою шкіру необхідно берегти. Шкіра – це не тільки захисний орган, а й орган імунорегуляції. Це наше з вами обличчя, наш вигляд, тому нам важливо зберігати її доглянутою.

– Які є переваги засмаги під сонцем?

– Звичайно, є й переваги. По-перше – це синтез вітаміну D, по-друге – це хороший настрій і для самої шкіри це корисно. Сонячні промені мають антибактерицидну дію, деякі поверхневі грибкові захворювання проходять під дією сонячних променів. Все у світі збалансовано, доза сонячного проміння, те, як ми засмагаємо, має велике значення. Всім любителям сонячної засмаги я рекомендую засмагати до 10 ранку і після 16 години під розсіяними променями, тоді засмага буде рівномірна, без опіків. Зазвичай ці люди мають рівний колір, засмага довго тримається, а ті, хто поїхали на море, за шість днів підсмажилися, вони приїжджають додому і кажуть: чому ж я так швидко «обліз». Справа в тому, що він отримав опік, який одразу злущився, а той, хто засмагав під розсіяним промінням, не отримав опік, ця пігменція буде довго триматися на шкірі. В XIX столітті аристократи завжди були одягнені, в капелюхах, носили рукавички, тому що вони берегли свою шкіру.

Зараз немає моди на чорну шкіру, природній колір засмаги для кожного фототипу свій. Не може блондинка мати чорну шкіру, бо вона блондинка по своїй природі, не треба намагатися бути чорною.

– Розкажіть ще про алергію на сонце. Як таким людям засмагати?

– Фотодерматит, а так називається це захворювання, є дуже поширеним. В першу чергу, в групі ризику – світловолосі, рудоволосі. Вони, в більшості випадків, не переносять сонячне опромінення, тому таким людям треба захищатися від сонця максимально. Треба знати певні години, коли вони перебувають на сонці, використовувати сонцезахисні засоби, на яких буде маркування для фоточутливої шкіри.

В такому препараті мають бути ті засоби, які не викликають додаткової алергії. Особливо це стосується тих пацієнтів, які за кермом, які мають роботу, пов’язану з керуванням транспортом. Вважають, що за скло не проникають промені, але вони мають також пошкоджуючу дію. Чому багато далекобійників мають рак шкіри? Тому що їх робота пов’язана з перебуванням під сонцем, а в літню пору воно може стояти над нами довго. Треба максимально захищатися, використовувати кепку, яка може бути екраном, обов’язково сонцезахисні окуляри і крем.

Хочу наголосити, що сонцезахисні креми варто купувати лише в аптеці. Те, що продають в мас-маркеті, те, що пише там виробник це недостовірно, всі засоби, що продаються в аптеці – дерматокосмецевтика. Це значить, що всі ці препарати проходили тестування на дерматологічних хворих, має доведену медичну дію. Я не буду рекламувати бренди, бо я в цьому не зацікавлена, але влітку треба використовувати креми, молочко, лосьйон, що має SPF50. В похмурі дні буде досить 30, але це має бути щоденно, обов’язково наносити на всі відкриті ділянки. Якщо ви хочете мінімізувати використання крему, то необхідно вдягати спеціальний одяг.

На що варто звернути увагу, обираючи SPF крем?

-– В першу чергу, коли ви купуєте крем треба звернути увагу на те, від яких променів він захищає. Бажано обирати ті, що захищають від UVA, UVB променів, на маркуванні це вказано. Далі ми обираємо за типом шкіри. Для немовляти не підійде той, що використовують дорослі, є спеціальна дитяча лінія. Зазвичай, діткам краще купувати молочко, бо воно легко наноситься. В принципі, дорослі також можуть використовувати таке молочко. Чим ближче до екватора, тим більшим має бути ступінь захисту. Якщо ви їдете в Туреччину чи Єгипет, то там він повинен бути 100.

Ці цифри означають безпечний час перебування на сонці. Якщо ви використали SPF50, то ви можете бути під сонцем 50 хвилин, якщо SPF100, то 100 хвилин. Коли ви плаваєте в басейні, потім повинні додатково нанести захисний засіб. Варто пам’ятати, коли ми плаваємо, то віддзеркалює сонячні промені сама вода. Більша ймовірність отримати опік саме на воді.

Завжди, коли люди беруть катамаран, то 100% вони повертаються з опіками. На воді вітерець, хвилі, тому не так відчутно, що сонце пече, люди отримують подвійний опік (від води, і від сонця). Коли я відпочиваю, бачу, що на катамаранах плавають батьки з дітьми, а сонце в зеніті, то це страшно. Мені хочеться маякувати червоним прапором, що це страшна небезпека.

Кожного літа, коли пацієнти приходять на прийом, ти знаходиш в них найстрашнішу меланому, пацієнт каже, що зауважив це ще п'ять років тому. Це ті люди, що дуже люблять відпочивати на морі або ті, хто люблять займатися домашнім садівництвом. Це старші люди, молоді, які постійно літають, змінюють часові пояси. До карантину Україна масово вступила в період міжнародного туризму, усі по 2-3 рази на рік літають на море. Цt небезпечно, бо ми народилися в інших широтах, наша шкіра не пристосована, в нас мало пігменту.

Важливо, щоб в сонцезахисному засобі був фізичний, хімічний фільтр. Хімічний поглинає ультрафіолетове проміння, а фізичний – його відбиває як екран. Навіть нанесення сонцезахисного засобу не оберігає вас на 100% від раку шкіри. Якщо у вас чутлива шкіра, якщо є алергічні реакції, часті висипання на обличчі, то краще, щоб крем підібрав лікар, аніж ви самі маєте купувати. Пам’ятайте, що під очі також потрібно наносити крем, але він повинен бути спеціально для цієї зони, адже там найделікатніша шкіра. Крем, що призначений для обличчя, буде занадто важкий.

Краще буде виглядати та жінка, яка доглядала за собою, яка використовувала правильні крема. Те, що крем проникає в дерму – міф. Він працює на рівні епідермісу, але стан зовнішнього стану шкіри також важливий. Не можна використовувати один крем для всього. Якщо на ньому пише універсальний, то ви можете його нанести на шкіру тулуба, на п’ятки. Мама і донька не можуть використовувати той самий крем, що і бабуся, адже в них різні потреби.

– Що робити, якщо все ж таки обгоріли на сонці?

– Сметана вам не підійде, є дуже багато інших засобів. По-перше, я завжди раджу усім жінкам носити в сумочці термальну воду. Вона, як ковток свіжої води для нашої шкіри. Ви можете зволожувати шкіру стільки разів на день, скільки в цьому є необхідність. Після цього її не потрібно прибирати серветками, макіяж не тече, а навпаки фіксує. І, звісно, засоби з пантенолом. Насправді, в багатьох засобах є пантенол. Він покращує регенерацію, знімає подразнення. Якщо ви знаєте, що їдете на відпочинок, то візьміть його хоча би у форматі спрею. Якщо ви помітили, що у вас піднялася температура, ви весь бурячкового кольору, то необхідно звернутися до лікаря. Це може бути складний опік, може свідчити про критичний стан.

Розвінчування найпоширеніших міфів про засмагу

1. В тіні згоріти неможливо

Можливо. Ми в тіні засмагаємо, якщо ми будемо перебувати в тіні з 10 до 16, то 100%, що ми там згоримо. Варто дивитися метеопрогноз, там пише, яка  сонячна активність, мало дивитися на температуру.

2. Засмага не впливає на появу зморщок

Прямим чином вона впливає на появу зморщок. В кого робота пов’язана з перебуванням на свіжому повітрі, то в них шкіра швидше старіє, з’являються зморшки. Вітер і сонце додатково сушать шкіру.

3.Сонячі опіки абсолютно не шкідливі, шкіра відновиться

Сонячні опіки дуже шкідливі, найбільш шкідливі ті, що отримані в молодому віці. Сонячна енергія має акумулятивну властивість, опіки, отримані протягом життя, дадуть знати про себе пізніше. Всі опіки небезпечні.

4. В похмуру погоду не обов’язково використовувати крем із захистом від сонця

Обов’язково використовувати. Похмура погода це те саме, що засмагати під деревом. Це розсіяна сонячна активність, в похмуру погоду ми класно, рівномірно засмагаємо. В цей час можна використовувати крем з SPF30.

5. Якщо у вас смугла шкіра, то сонцезахисний крем вам не потрібен

Сонцезахисний крем потрібен усім українцям, тому що, в основному, ми маємо 2 і 3 фототип шкіри.

6. Якщо засмага вже з’явилася, то крем від сонця більше не потрібен

Потрібен. Усім, хто дбає про свою шкіру сонцезахисний крем потрібен цілий рік. З жовтня по березень можна використовувати SPF20.

7. Солярій безпечніший за сонце

Солярій надзвичайно небезпечний! Це найбільше зло, пряма мутація клітин.

8. Ви можете згоріти тільки у проміжок часу між 10 і 14 годинами

Не правда. З 14 до 16, до 17 сонце дуже активне. Звертайте увагу на метеопрогноз, активність сонця.

9. Базова засмага захищає вас від сонячних променів і опіків

Засмага залежить від кількості меланіну в нашій шкірі, що більше меланіну, то більше ми засмагаємо. Це природній екран, що захищає нас від сонця. Ті, хто добре засмагають, вони більш захищені. В деяких людей меланіна в шкірі немає, в блондинів їх мінімальна кількість. Це не означає, що ми повністю захищені.

10. Поїдання помідорів і полуниці запобігає сонячним опікам

Поїдання фруктів чи ще чогось нас ніяк не страхує від сонячних опіків, якщо ми ведемо себе абсолютно не коректно. Врятує тільки розум і здоровий глузд. Потрібно просто знати правила, їх виконувати, це зовсім не важко. Ми ж чистимо зуби двічі на добу, ми виконуємо це на автоматі, бо знаємо, що так потрібно робити. Правила засмаги також повинні бути на автоматі. Це корисно, це гарно, але це потрібно робити правильно. Лише від нас залежить, чи буде в нас рак шкіри чи меланома. Будьте уважні до себе та свого здоров’я.

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром