На Волині є всі можливості для ефективного виявлення та лікування туберкульозу

26 Березня 2024, 19:12
Туберкульоз 514
Туберкульоз

У 2023 році зросла захворюваність на туберкульоз на 21 % порівняно із 2022 роком. Загалом в Україні захворюваність зросла на 7,3 %. Медики пояснюють це воєнним станом, коли обстеження часто відходять на другий план. А також зниженням обстежень в південних та східних областях знову ж таки через збройну агресії росії.

Про це розповіла медичний директор з фтизіатрії регіонального медичного фтизіопульмонологічного центру Волинської обласної інфекційної лікарні Оксана Комар, пише Волинська ОВА. 

«На фоні стресу та війни населення менше звертає увагу саме на стан свого здоров’я та самопочуття. Але ця хвороба підступна і може розвиватися пів року, бо часто симптоми списують на стрес. А за 15 днів адекватної схеми лікування пацієнт знебацилюється та не заражає оточення», – зазначила Оксана Комар.

Тож слід зауважити, що діагностика туберкульозу, починаючи від сімейного лікаря до фтизіатра, в Україні безкоштовна. Необхідно просто звернутися до сімейного лікаря, який надасть електронне направлення до дослідження мокроти.

На сьогодні обладнання, необхідне для проведення діагностики є у семи багатопрофільних лікарнях Волині: Камінь-Каширський, Любомль, Ковель, Нововолинськ, Володимир, Маневичі і Луцьк. Аналізи мокроти роблять швидко. Як зауважила Оксана Комар, зранку здавши аналізи, після обіду вже будуть результати. Більше того, за результатами стає відомо наскільки чутливий чи стійкий туберкульоз, якщо такий діагноз таки виявляють.

Відповідно, у разі виявлення захворювання, людина повинна звернутися до фтизіопульмонологічний центр, у якому лікар-фтизіатр призначить дообстеження та адекватну схему лікування. Лікування також безплатне, усі препарати є, в тому числі на усунення побічних реакцій.

Профілактикою туберкульозу є щеплення на 3-5 день після народження, якщо немає протипоказів. Тим не менш, 770 дітей при народженні минулого року не були вакциновані. Здебільшого через відмову батьків. Орієнтовно це 10 % від усіх народжених.

Вакцинацію також можна провести і упродовж двох місяців після народження. Опісля двох місяців це роблять також, але після негативної проби Манту. Особливо ефективна така вакцинація до п'яти років. Опісля ефективність знижується. Це важливо, бо захворюваність на туберкульоз серед дітей в області зросла у майже 5 разів.

Насамкінець медичний директор з фтизіатрії регіонального медичного фтизіопульмонологічного центру Волинської обласної інфекційної лікарні наголосила, що стигматизація часто призводить до неможливості вчасного встановлення діагнозу.

«Не треба соромитися. Це хвороба, на яку захворіти може кожен. Але важливо те, що ця хвороба лікується», – сказала Оксана Комар.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024