Як отримати знеболювальні препарати безоплатно: пояснення НСЗУ

26 Березня 2024, 10:08
Як отримати знеболювальні препарати безоплатно: пояснення НСЗУ 1498
Як отримати знеболювальні препарати безоплатно: пояснення НСЗУ

Паліативні пацієнти можуть отримувати знеболювальні лікарські засоби безоплатно або з невеликою доплатою.

До програми реімбурсації «Доступні ліки» включено шість препаратів Морфіну в таблетках — чотири безоплатні та два з доплатою, зазначають у Нацслужбі здоров'я. 

Отримати знеболювальні за програмою реімбурсації зможуть пацієнти, у яких встановлені основний діагноз, паліативний статус та діагноз хронічний біль. Щоб почати отримувати знеболювальні для паліативних хворих, потрібно: 

  • Звернутися до сімейного або лікуючого лікаря для встановлення діагнозу: 

  • Пацієнтам з онкологією: звернутися до лікаря первинної медичної допомоги. Лікар при наявності паліативного статусу встановить діагноз «хронічний біль» і створить електронний рецепт. 

  • Пацієнтам із розладами психіки та поведінки: звернутися до лікаря-психіатра. Лікар при наявності паліативного статусу встановить діагноз «хронічний біль» і створить електронний рецепт. 

  • Іншим паліативним пацієнтам: звернутися за направленням сімейного лікаря до лікаря-спеціаліста. Лікар при наявності паліативного статусу встановить діагноз «хронічний біль» і призначить знеболювальні засоби. Далі — звернутися до сімейного лікаря, який створить електронний рецепт. 

На окупованих територіях та в зоні бойових дій лікар може виписати як електронний, так і паперовий рецепт — він так само дійсний в аптеці. 

З рецептом можна звернутися в будь-яку аптеку, незалежно від місця реєстрації. Головна умова — наявність договору з НСЗУ. 

Впізнати таку аптеку можна за наліпкою «Доступні ліки». Відзначається, що термін дії рецепта становить 30 днів з дати виписування. Далі рецепт показується працівнику аптеки. Аптекар запропонує наявні препарати, які містять потрібну діючу речовину. А також повідомить, які анальгетики повністю безоплатні, а за які потрібно доплатити.

Вартість ліків аптеці відшкодує НСЗУ. Знайти найближчу аптеку з договором із НСЗУ можна: 

  • через дашборд на сайті НСЗУ. На 2-й сторінці в меню зліва обирається область або необхідний населений пункт та потрібний напрям програми реімбурсації.
  • зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. 
  • через чат-бот «Спитай Гриця»

 Читайте також: У МОЗ хочуть впровадити телемедицину в усі види меддопомоги

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у фейсбуці та стежте за телеграм-каналом «Район.Медицина», де оперативно оновлюється інформація

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024