На Закарпатті майже удвічі вищий показник захворюваності на туберкульоз, ніж в середньому по Україні

24 Березня 2024, 12:38
На Закарпатті майже удвічі вищий показник захворюваності на туберкульоз, ніж в середньому по Україні 382
На Закарпатті майже удвічі вищий показник захворюваності на туберкульоз, ніж в середньому по Україні

За останній рік рівень захворюваності на туберкульоз в Україні зріс на 7,3% і сягнув майже 45 випадків на 100 тисяч населення.

На Закарпатті минулого року цей показник дорівнював 87,1 випадку на 100 тисяч населення, розповів на брифінгу генеральний директор Центру легеневих хвороб Василь Скрип, повідомили у Закарпатському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

«Це майже удвічі вищий показник, ніж в середньому по Україні. За рівнем захворюваності на туберкульоз наш регіон минулого року посів четверте місце в Україні після Дніпра, Одеси та Кропивницького. Така ситуація пов'язана насамперед з тим, що туберкульоз – це соціальна хвороба, на яку дуже впливає рівень життя людей», – прокоментував Василь Скрип.

За його словами, попри високі показники захворюваності на Закарпатті впродовж минулого року знизилася смертність від туберкульозу. У 2023 році від недуги в області померла 141 людина. Водночас у регіоні значно кращий рівень недовиявлення випадків туберкульозу. В порівнянні з середньостатистичним показником у близько 50% по Україні, на Закарпатті він коливається від 15 до 20%.

Читайте також: Чи правда, що туберкульоз можна лікувати лише в стаціонарі

«Зараз у медзакладах області є достатня кількість антимікробактеріальних препаратів. Хворі повністю забезпечені специфічними препаратами та препаратами супроводу. Наші лікарі застосовують нові методи діагностики, а в районах області функціонують дев'ять систем для молекулярно-генетичної діагностики Gene Xpert. Також минулого року в практику лікування ввели чотири нові мікобактеріальні препарати. Крім того, організували ефективний соціальний супровід хворих на туберкульоз. Майже 400 пацієнтів забезпечили харчовими та гігієнічними наборами», – підкреслив Василь Скрип.

Туберкульоз – це важка хвороба, але за умови вчасного звернення та дисциплінованого прийому ліків є всі шанси її подолати. Саме для цього протягом березня по всій Україні проходить місячник, присвячений боротьбі з туберкульозом, підкреслила генеральна директорка Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України Галина Сітник.

 

«Туберкульоз – це захворювання, яке насамперед вражає легені, однак може зашкодити й іншим органам та системам організму людини. Інфекційні частинки передаються від інфікованої особи через повітря, при кашлі, чханні, співі, розмові. Ризик проникнення в легені здорової людини залежить від концентрації інфекційних частинок та тривалості вдихання зараженого повітря. Особливо вразливими перед недугою є насамперед люди з ослабленою імунною системою – хворі старшого віку, діти, особи з ВІЛ/СНІД, курці тощо», – відзначила Галина Сітник.

Вона наголосила, що часто людина навіть не здогадується про інфікованість, адже на початковій стадії захворювання має прихований перебіг. Симптоми, як правило, проявляються лише згодом. Найпоширенішими ознаками недуги є затяжний кашель, підвищення температури тіла, утруднене дихання, біль у грудях, поганий апетит, безпричинна втрата ваги, підвищена пітливість, постійна слабкість, кровохаркання та інші.

Запобігти туберкульозу можна шляхом імунізації, що входить до Національного календаря профілактичних щеплень. Вакцинацію дітям безоплатно проводять у перші 2 доби життя. Пологові будинки Закарпатської області забезпечені достатньою кількістю доз, зазначила Галина Сітник.

Захворіти на туберкульоз може будь-хто, тому закарпатців закликають відповідально ставитися до власного здоров’я та здоров’я своїх дітей, вакцинуватися проти небезпечного захворювання, дотримуватися профілактичних заходів, а в разі появи симптомів одразу звертатися до сімейного лікаря.

Читайте такожУ Волинській обласній інфекційній лікарні двічі врятували життя дівчині з важкою формою туберкульозу

В Україні безоплатно лікувати туберкульоз можна у 21 медзакладі

Туберкульоз не болить

Міфи про туберкульоз, які руйнують життя не гірше самої хвороби

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у фейсбуці та стежте за телеграм-каналом «Район.Медицина», де оперативно оновлюється інформація

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024