Міфи про туберкульоз, які руйнують життя не гірше самої хвороби

19 Березня 2024, 11:48
Міфи про туберкульоз, які руйнують життя не гірше самої хвороби 455
Міфи про туберкульоз, які руйнують життя не гірше самої хвороби

Негативне ставлення у суспільстві до людей з туберкульозом, стереотипи і фобії формуються, насамперед через незнання шляхів передачі туберкульозу та його лікування. лікування. Люди з туберкульозом часто стикаються з соціальною ізоляцією, дискримінацією та несприйняттям з боку оточуючих. Це пов'язано з поширеними міфами про недугу, як про невиліковне та заразне захворювання, які стають причиною появи дискримінації та стигми, що у результаті суттєво впливає на їх прихильність до лікування.  

До Всесвітнього дня боротьби проти туберкульозу розвінчуємо неправдиву інформацію про туберкульоз.

Юрій Субботін, радник з питань доступності допомоги проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» (PATH/USAID).

Туберкульозофобія…

У людей острах туберкульозу укорінився так само, як і багато інших звичок жахатися загроз, з якими людство стикалося споконвічно, наприклад, змій, павуків, кажанів тощо. Колись для цього були підстави, адже порятунку від туберкульозу не було. У теперішній час стан справ докорінно змінився аж до того, що людство поставило за мету викорінити туберкульоз як загрозу на планеті у найближче десятиріччя. 

Юрій Субботін, радник з питань доступності допомоги проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» (PATH/USAID)
Юрій Субботін, радник з питань доступності допомоги проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» (PATH/USAID)

Для цього є серйозні підстави, адже сучасні методи виявлення туберкульозу дозволяють діагностувати його за лічені години, а застосування нових лікарських схем дозволяє зцілювати практично усі форми хвороби, крім занедбаних, причому робити це амбулаторно, без відриву від звичного способу життя та роботи (навчання) і значно швидше. До того ж, допомога при туберкульозі є повністю безоплатною і шукати її потрібно у свого сімейного лікаря, а не у диспансері, як було колись.

Туберкульоз стосується інших, які не такі особливі як я…

Туберкульоз паразитує на біологічних властивостях організму. Будь-які соціальні ознаки особистості для туберкульозу байдужі. Відтак, хвороба може розвинутись у будь-якому інфікованому організмі, а ступінь ризику виникнення захворювання залежить від багатьох факторів, серед яких ключовими є тривалий, тісний контакт з людиною, хворою на активний туберкульоз, і міцність захисних систем організму. 

Оцінити, а тим більше передбачити, яким виявиться співвідношення загрози та захисту, практично неможливо, тим більше, що збудник туберкульозу може доволі довго перебувати в організмі людини (аж до декількох років), чекаючи на послаблення спротиву через стрес, несприятливий вплив виробничого середовища, шкідливі звички тощо. Відтак, кожна людина має пильно стежити за станом здоров’я і при появі підозри вживати дієвих заходів, щоб не дати збуднику туберкульозу жодного шансу.

Робиться це дуже легко, за умови регулярної перевірки (хоча б щорічно) сімейним лікарем або, навіть, самостійно (PHC - Анкетування).

Наталія Чурсіна, медична директорка з амбулаторно-поліклінічної допомоги КП «Волинська обласна інфекційна лікарня» Волинської обласної ради.

Я не хворий і не маю потреби у обстеженні на туберкульоз…

Туберкульоз це  інфекційне захворювання яке триває роками. Мікобактерія дуже повільно розмножується:  ділиться кожні 16—20 годин. Для прикладу гриб може за 24 години утворити грибницю довжиною 1 км, а певні види бактерій  – один поділ  кожні 9,8 хвилини. Враховуючи такий повільний розвиток захворювання організм людини пристосовується до мікобактерій, і не дає сигнал мозку про розвиток захворювання, особливо на ранніх стадіях процесу. Тому так важко її виявити  вчасно. І тільки комплексне обстеження дає результат.

Наталія Чурсіна, медична директорка з амбулаторно-поліклінічної допомоги КП «Волинська обласна інфекційна лікарня» Волинської обласної ради.
Наталія Чурсіна, медична директорка з амбулаторно-поліклінічної допомоги КП «Волинська обласна інфекційна лікарня» Волинської обласної ради.

Людина з туберкульозом завжди кашляє…        

Туберкульоз розвивається не тільки в легеневій тканині, відповідно кашляти буде людина з туберкульозом легень або при ураженні бронхіального дерева.

При всіх інших локалізаціях туберкульозу будуть інші прояви: біль в попереку – туберкульоз поперекового відділу  хребта, головний біль, блювота – туберкульозний менінгіт; безпліддя – туберкульоз статевих органів і т.д. 

Євген Баборикін, заступник голови правління БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне»

Люди з туберкульозом є небезпечними для оточуючих...

За умови своєчасного виявлення та лікування, людина з туберкульозом не становить для оточення ніякої загрози. Якщо спосіб лікування вибраний правильно, через 2-3 тижні хворий перестає виділяти мікобактерії і не спроможний заразити інших, людина продовжує лікування амбулаторно.

Євген Баборикін, заступник голови правління БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне»
Євген Баборикін, заступник голови правління БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне»

Головне, робити все відповідно до рекомендацій лікаря. Такі люди навіть можуть працювати в колективі! А оскільки про це знають одиниці, в суспільстві відбувається жахливий процес нав’язування негативної соціальної ролі на основі діагнозу – стигматизація. І це окрема велика проблема на шляху до подолання туберкульозу! 

В результаті відчуття страху, сорому та бажання ізолюватися змушують людей з туберкульозом уникати, або відкласти звернення до лікаря. В результаті людина з туберкульозом відтерміновує своє одужання й може стати джерелом захворювання для інших. Щоб люди не боялися звертатися до лікарів, вони мають не зазнавати стигми, як зовнішньої, так і не відчувати внутрішньої, а для цього треба знати й розрізняти міфи та факти про туберкульоз. 

Щоби допомогти в цьому українцям, ми створили і забезпечуємо роботу Міжрегіонального центру комунікації у сфері протидії туберкульозу. Це стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), шляхом фінансування Проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що виконується міжнародною організацією PATH. 

Костянтин ЛОЦМАН

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024