У Луцьку медики з допомогою ковельських колег вперше підключили пацієнта до апарату VA-ECMO

18 Березня 2024, 16:23
У Луцьку медики з допомогою ковельських колег вперше підключили пацієнта до апарату VA-ECMO 542
У Луцьку медики з допомогою ковельських колег вперше підключили пацієнта до апарату VA-ECMO

Вперше на базі Медичного обʼєднання Луцької громади виконали підключення апарату VA-ECMO (венозно-артеріальна екстракорпоральна мембранна оксигенація) сумісно із колегами з Ковельського МТМО.

Про це повідомили у Медичному об'єднанні Луцької міської територіальної громади. 

«Підключення зробили пацієнту, чоловіку 1972 року народження, з гострим інфарктом міокарда, який ускладнився кардіогенним шоком – життєво загрожуючим станом. При такому стані серце не може виконувати свою функцію для підтримки життєдіяльності організму», – повідомила завідувачка відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії Ірина Січкарук.

Зазначається, коли ситуація загострилася і час йшов не на дні, а на години, було прийнято рішення звернутися до колег з Ковельского МТМО, які досить оперативно відгукнулися на прохання про допомогу. За погодженням адміністрацій обох лікарень, група у складі двох хірургів, анестезіолога, кардіолога, медсестри та водія прибули у наш заклад менше ніж за дві години.

При венозно-артеріальній ECMO, кров від пацієнта, за допомогою спеціального насоса забирається з вени, проходить крізь оксигенатор, де насичується киснем та повертається назад, вже в артерію, що дозволяє заміщувати функцію серця та частково легень.

Це дозволяє виграти дорогоцінний час та дарує шанс на життя, зазначають у Медоб'єднанні Луцька.

«Найсучасніші методи лікування в тісній професійній співпраці лікарів з різних медичних закладів дозволяють робити те, що раніше було неможливо! І це тільки початок. Це безпрецедентний випадок взаємодії не лише на Волині, але й на теренах усієї України», – впевнена кандидат медичних наук Ірина Січкарук.  

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024