В Україні запроваджують військову кафедру для цивільних медиків і курси молодших офіцерів для мобілізованих медичних фахівців

17 Березня 2024, 13:57
В Україні запроваджують військову кафедру для цивільних медиків і курси молодших офіцерів для мобілізованих медичних фахівців 1488
В Україні запроваджують військову кафедру для цивільних медиків і курси молодших офіцерів для мобілізованих медичних фахівців

Десятки тисяч українських медиків не мають військової освіти і тому не можуть отримати офіцерське звання. І, відповідно, в разі мобілізації досвідчені хірурги чи анестезіологи можуть розраховувати на місце фельдшера чи бойового медика, а іноді служать мінометниками, гранатометниками, стрільцями.

Все це є результатом прогалин в законодавстві, зазначають у Командуванні медичних сил.

Зазначається, що раніше військові кафедри в медичних ВИШах незалежної України пройшли три етапи розвитку. До 1999 року військова освіта була обовʼязковою для студентів-чоловіків, дівчата ж могли йти на військові кафедри за бажанням.

З 1999 по 2006 роки військова освіта в медичних ВИШах була обовʼязковою для всіх, а з 2006 року – стала добровільною справою. В ті часи в Україні крім УВМА залишилося лише три кафедри медицини катастроф і військової медицини: у ВИШах Тернополя, Харкова і Запоріжжя. У 2016 році було реанімовано ще сім військових кафедр в медичних ВИШах інших міст.

Отже, якщо лікарі (фармацевти), придатні до військової служби і не мають військової освіти (не навчалися на військовій кафедрі), але мають «бронь» від мобілізації, можуть звернутися на військові кафедри, де матимуть змогу протягом чотирьох місяців навчання за індивідуальним графіком набути знань у військовій медицині і отримати офіцерське звання.

Якщо ж ви вже мобілізований лікар з вищою освітою, то Командування Медичних сил Зс України створило систему курсів молодших офіцерів.

При наявності відношення від командира підрозділу мобілізований медик може за 40 днів отримати звання молодшого лейтенанта і повернутися у власний підрозділ на більш відповідну посаду. Такі курси пройшли вже 118 мобілізованих медиків.

Окрім того, на сьогодні запроваджена підготовка військових медиків за змішаною формою навчання. 22 доби військові медики вчаться заочно (дистанційно), а потім ще 18 діб – очно.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024