Ковельська лікарка розповіла, що варто знати про сечокам'яну хворобу та здоров'я нирок

14 Березня 2024, 12:54
Лікарка Ковельського МТМО Мирослава Гаврилюк 357
Лікарка Ковельського МТМО Мирослава Гаврилюк

Будь-яке захворювання вносить дискомфорт у звичне життя, зокрема, це стосується сечокам’яної хвороби.

Що варто знати кожному, аби зберегти здоров’я нирок, розповість керівниця Центру ендоурології Ковельського МТМО Мирослава Гаврилюк.

Як відзначає лікарка, сечокам'яна хвороба характеризується порушенням обміну речовин з утворенням у нирках та сечових шляхах каменів. Захворювання може протікати безсимптомно, проявлятися болями різної інтенсивності в ділянці нирок або нирковими коліками.

Сечокам’яна хвороба виявляється переважно у працездатному віці: 20-55 років. Чоловіки хворіють утричі частіше, ніж жінки.

Що провокує сечокам’яну хворобу

Найчастіше – це постійне вживання багатої на мінерали води, насамперед солями кальцію. Також у групі ризику люди, які регулярно харчуються перенасиченою протеїном їжею, люблять кислі та пряні страви.

Є й інші фактори, які сприяють каменеутворенню:

  •  дефіцит вітамінів групи В та ретинолу;
  •  малорухливий спосіб життя;
  •  регулярне вживання алкогольних напоїв;
  •  анатомічні особливості будови сечостатевої системи;
  •  передозування деякими лікарськими засобами;
  •  захворювання органів сечостатевої системи;
  •  зневоднення.

У Центрі ендоурології Ковельського МТМО застосовуються увесь спектр високотехнологічних операцій, які дозволять позбутися каменів у нирках та покращити стан здоров’я пацієнта.

Найпоширеніші малоінвазивні та малотравматичні методи лікування сечокам’яної хвороби:

  • лазерна літотрипсія. Сучасна процедура, яка не передбачає хірургічного втручання. Кристалічна решітка каменю поглинає енергію лазерного променя і руйнується до стану піску або дуже маленьких частинок, які виводяться з організму природним шляхом.
  • перкутанна нефролітотрипсія. Хірургічний метод лікування, у ході якого камені в нирках та сечоводі дробляться на маленькі фрагменти та видаляються через невеликий розріз на шкірі.
  •  уретеролітоекстракція. Ендоскопічне втручання, при якому камені з сечоводу видаляються за допомогою спеціального інструменту – уретроскопа.

Найважливіше, що можна зробити для профілактики сечокам’яної хвороби – вести активний спосіб життя, дотримуватися здорового харчування, випивати денну норму води. 

«Не терпіть біль, не ігноруйте появу крові в сечі та зміни в сечовипусканні. Своєчасно звертайтеся до лікаря-уролога у разі перших симптомів захворювання», – радить Мирослава Гаврилюк.

Читайте такожЧи варто піклуватися про вміст холестерину в їжі: роз'яснення дієтолога

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024