Чому потрібно вакцинуватись від онкогенних вірусів – роз'яснили у Центрі громадського здоров'я

27 Лютого 2024, 11:22
Чому потрібно вакцинуватись від онкогенних вірусів 1381
Чому потрібно вакцинуватись від онкогенних вірусів

До 25% випадків раку викликають віруси гепатитів і папіломи людини. Вони можуть довго залишатись непоміченими й не викликати хворобу одразу.

Уберегтися від онкогенних вірусів і знизити ризик раку допоможуть вакцинація, бар’єрна контрацепція та використання інших засобів індивідуального захисту, повідомили у Центрі громадського здоров'я. 

Гепатит — це запалення печінки переважно через вірусну інфекцію. 96% всіх смертей через вірусні гепатити спричинені вірусами гепатиту В та С. Вони ж є головними причинами раку печінки, який посідає третє місце за смертністю серед онкозахворювань.

Проти вірусу гепатиту В є дієва вакцина, повний курс вакцинації складає три дози, які роблять з інтервалом 0-1-6 місяців. Якщо у дитинстві ви не отримали вакцинації від ВГВ, вакцинуватись можна у будь-якому віці. Вакцини від гепатиту С наразі у світі не існує, проте варто щороку робити експрес-тест для виявлення маркерів вірусних гепатитів. У випадку підтвердження позитивного результату лікар призначить лікування.

Вірус папіломи людини (ВПЛ) може спричиняти рак шийки матки, пеніса, ануса, гортані, язика і губ. Йдеться передусім про 16 та 18 типи. Проти основних онкогенних типів ВПЛ існує вакцина.

Тож подбайте про те, щоб ваші діти пройшли вакцинацію від гепатиту В та бажано – від найпоширеніших типів вірусу папіломи людини. За можливості вакцинуйтесь самі.

Читайте також: «Дисплазія та ранній рак шийки матки протікають безсимптомно», – лікарка-гінекологиня Любомльського ТМО

На яких позиціях людина з ВІЛ або гепатитами може проходити військову службу

Гепатити: п'ять найбільш поширених міфів про хворобу, які ви маєте знати

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024