«Дисплазія та ранній рак шийки матки протікають безсимптомно», – лікарка-гінекологиня Любомльського ТМО

26 Січня 2023, 15:25
Жіноча онкологія 1229
Жіноча онкологія

За статистикою, ця онкологія щорічно забирає тисячі жіночих життів, а за останнє десятиліття захворюваність нею подвоїлася. Сьогодні захворюваність на рак шийки матки посідає одне з перших місць в рейтингу раку жіночих органів. Найбільш небезпечним є те, що рак шийки діагностують не тільки у літніх жінок, але й зовсім юних дівчат. Однак вчасна діагностика може вберегти пацієнтку і запропонувати дієве лікування.

Про фактори розвитку цього захворювання у жінок, симптоми та діагностику розповідає завідувачка акушерсько-гінекологічного відділення КНП «Любомльського ТМО» Любомльської міської ради Тетяна Франчук, йдеться на сторінці медзакладу у фейсбуці

Рак шийки матки — це одне зі злоякісних новоутворень, розвиток якого цілком можливо попередити, тому що в більшості випадків хвороба розвивається на тлі тривалих передракових патологій. Причиною онкології раку шийки матки є вірус папіломи людини (ВПЛ). Він передається статевим шляхом. Але у певної частини жінок підтипи вірусу папіломи людини викликають таку хворобу, як дисплазія шийки матки (передраковий стан) і гострі кондиломи (доброякісна патологія), інші підтипи ВПЛ — важку дисплазію і рак шийки матки.

Підвищений ризик розвитку раку шийки матки є у жінок, як мають запальні процеси піхви, шийки матки, поліпи, дисплазії. У групі ризику – й ті жінки, які в минулому перенесли гінекологічні операції, аборти, мають внутрішньоматкові контрацептиви, що перевищують рекомендований термін використання. Злоякісне переродження відбувається у 30-40% таких випадків.

Підвищення захворюваності на рак шийки матки серед молодих жінок та дівчат-підлітків пов’язане із ростом інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Не зважаючи на те, що для ранньої діагностики захворювань шийки матки є цитологічний скринінг, на профілактичні огляди до гінекологів з’являється лише третина жінок. Але без цитологічного обстеження під час звичайного профілактичного огляду рак можна виявити лише у запущених стадіях. Тому жінкам обов’язково варто проводити онкопрофогляд хоча б раз на рік, аби не пропустити розвиток хвороби.

Читайте такожУ Нововолинській лікарні виявили 16 випадків гінекологічних онкопатологій

На базі Любомльського ТМО вже 17 років функціонує кабінет патології шийки матки, де проводиться обстеження (кольпоскопія) та лікування жінок, в яких виявлена будь-яка патологія шийки матки. Для цього у ТМО є кваліфікований медичний персонал, необхідна апаратура.

Причини виникнення раку шийки матки

Патологія має специфічні та загальні симптоми. До останніх належать:

  • втрата маси тіла
  • зниження апетиту
  • слабкість
  • температура
  • запаморочення
  • пітливість
  • блідість та сухість шкіри

Рак шийки матки характеризують такі специфічні симптоми:

  • Виділення крові з піхви під час відсутності менструації
  • Біль внизу живота
  • Набряки ніг та статевих органів (на останніх етапах розвитку хвороби)
  • Проблеми з роботою сечового міхура і кишечника, утворення свищів
  • Затримка сечі, анурія, уремія
  • Важкі інфекції сечостатевої системи

Як тільки у жінки виявляються загальні або специфічні симптоми раку шийки матки, необхідно звернутися до фахівця, який проведе повну діагностику і призначить ефективне лікування.

Варто пам’ятати, що дисплазія та ранній рак шийки матки перебігають безсимптомно, і їх можна виявити тільки лікарському огляді та цитологічному дослідженні.

Цитологічне дослідження (ПАП-мазок) – простий, безболісний тест для виявлення атипових (ракових клітин). Найкраще обстеження проводити через два тижні після першого дня останньої менструації. При потребі гінеколог може взяти біопсію (маленький шматочок тканини шийки матки) для гістологічного дослідження.

Увага! Обов’язково особисто поцікавтесь результатами аналізів!

Пройти профілактичне обстеження можна у гінекологів Любомльського ТМО.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024