Подяки, благодійні внески: голова НСЗУ розвінчала міфи, якими впродовж останніх років «обросла» медицина

23 Лютого 2024, 10:37
Голова НСЗУ Наталія Гусак 1264
Голова НСЗУ Наталія Гусак

Голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак у подкасті розвінчала міфи, якими впродовж останніх років «обросла» медицина України.

У подкасті «Поговоримо» Наталія Гусак розповіла, що навіть у тяжкий час війни медицина фінансується державою у повному обсязі та за всіма напрямками, повідомили у Нацслужбі здоров'я. 

«Варто зазначити, що впродовж двох років повномасштабної війни приватні заклади, які укладають договори з НСЗУ на надання медичних послуг, теж є учасниками Програми медичних гарантій та нашими партнерами. І якби вони відчули, що скорочується фінансування за ту чи іншу послугу, то, напевно, вони б не були учасниками програми», – зазначила голова НСЗУ.

Тож пацієнти не повинні платити лікарням, законтрактованим із НСЗУ, так звані благодійні внески, за ліки чи обстеження. Національна служба здоров'я України не толеруватиме вимагання грошей за пологи, надуманих доплат за рецепт на «Доступні ліки», неефективний менеджмент і невиконання договорів. 

Щоб розуміти, на які саме безоплатні медичні послуги можна розраховувати, пацієнту варто запитувати в лікаря, що саме вже оплачено державою за договором із НСЗУ за відповідним пакетом, – лікування інсульту, інфаркту тощо.

Також Наталія Гусак роз’яснила різницю між подякою лікарю та хабарем: 

«Якщо ви кажете слово «дякую» без конверта, без вимагань – це подяка лікарю. Але коли заходите в лікарню, і до вас є нахабне відношення, тому що чекають на «подяку», то це чистої води побутова корупція», – каже Наталія Гусак.

Водночас голова НСЗУ подякувала доброчесним і відповідальним медикам, які залишаються поруч з українцями й українками, надаючи кваліфіковану меддопомогу.

Усі подробиці – у відео.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024