На Рівненщині фіксують активну циркуляцію RS-вірусу грипу: як уберегтися

20 Лютого 2024, 16:43
На Рівненщині фіксують активну циркуляцію RS-вірусу грипу: як уберегтися 737
На Рівненщині фіксують активну циркуляцію RS-вірусу грипу: як уберегтися

Щотижня вірусологічна лабораторія Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб фіксує активну циркуляцію RS-вірусу в епідемічний період ГРВІ.

Про це повідомили у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

Як зазначається, респіраторно-синцитіальний вірус (RSV) – це вірус, який вражає верхні дихальні шляхи, особливо у маленьких дітей. Найвищий ризик зараження у недоношених дітей та осіб похилого віку.

Основний шлях передачі – повітряно-крапельний. Також є ймовірність передачі збудника контактним шляхом, через забруднення навколишніх предметів.

Хворі особи заразні протягом 3-8 днів. Хворіти люди можуть не одноразово, оскільки пожиттєвий імунітет після захворювання не виробляється.

Перші симптоми хвороби можуть з’являтися через п’ять днів після проникнення збудника в організм людини. З’являються помірні симптоми, схожі на застуду: нежить, кашель, біль у горлі, сльозотеча, лихоманка, хрипи. Найчастіше захворювання минає само собою на 8-15 день від початку хвороби, однак є випадки, які потребують госпіталізації.

Діагноз ставиться на основі типових симптомів РС-інфекції, а також за результатами лабораторних досліджень мазка із носоглотки методом полімеразної ланцюгової реакції.

У навколишньому середовищі вірус є нестійким. 

«Тому вологе прибирання і часте провітрювання приміщення, миття рук і уникнення тісного контакту з інфікованими людьми є основними заходами профілактики захворювання. Специфічної вакцинопрофілактики проти вірусу наразі не існує», – зазначають фахівці. 

Читайте також: На Рівненщині від ГРВІ померла дитина

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024