Пацієнти з діабетом отримали мільйон тест-смужок за програмою «Доступні ліки»

16 Лютого 2024, 12:13
Пацієнти з діабетом отримали мільйон тест-смужок за програмою «Доступні ліки» 1393
Пацієнти з діабетом отримали мільйон тест-смужок за програмою «Доступні ліки»

За програмою «Доступні ліки» пацієнти з цукровим діабетом І типу отримали мільйон тест-смужок для вимірювання глюкози крові.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя.

«З жовтня минулого року в українців з’явилася можливість отримати тест-смужки безоплатно або з частковою доплатою. За цей період пацієнти з цукровим діабетом І типу отримали понад мільйон тест-смужок для вимірювання рівня цукру за програмою реімбурсації. За період дії програми сума відшкодованих коштів для аптечних закладів склала понад чотири мільйони гривень», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на сьогодні перелік реімбурсації включає 23 найменування тест-смужок для глюкометрів, вартість яких підлягає повному чи частковому відшкодуванню. Їх вартість наразі відшкодовує держава.

У МОЗ нагадали, що для отримання в аптеці тест-смужок безоплатно за програмою реімбурсації необхідно мати електронний рецепт. Такий рецепт може виписати як лікар-ендокринолог (зокрема, і дитячий), так і лікар первинної медичної допомоги (терапевт, педіатр чи сімейний лікар) будь-якого медичного закладу, який працює з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

Читайте також: Минулого року майже 2,17 мільйона пацієнтів отримали «Доступні ліки»

Натомість на тимчасово окупованих територіях та в зоні бойових дій тест-смужки можуть відпускатися і за паперовими рецептами.

Погасити рецепт можна протягом 30 днів з моменту його виписування.

Знайти аптеку, яка відпускає тест-смужки в межах програми реімбурсації, можна, скориставшись спеціальним дашбордом, який підкаже адресу найближчої до вас аптеки. 

Як повідомлялося, Національна служба здоровʼя адмініструє програму «Доступні ліки» з 2019 року. В програмі безоплатно або з частковою доплатою доступні препарати для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету 2 типу, препарати для пацієнтів в потстрансплантаційному періоді. У 2024 році планується розширення переліку ліків програми «Доступні ліки» за напрямом розлади психіки та поведінки. В Програмі медичних гарантій на 2024 рік на програму «Доступні ліки» передбачено 5,2 млрд грн.

Читайте також: Де можна побачити список ліків, які входять у програму «Доступні ліки»

Що робити, коли в аптеках немає потрібних «Доступних ліків»

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024