У Рівненській дитячій лікарні за січень госпіталізували вісім дітей з кашлюком: як уберегтися

13 Лютого 2024, 17:11
Кашлюк 1307
Кашлюк

З початку року на Рівненщині спостерігають ріст захворювання на кашлюк серед дітей, особливо раннього віку.

Фахівці відділення педіатрії №1 Рівненської обласної дитячої лікарні, єдиного відділення в області, яке приймає діток хворих на інфекційні недуги, розповідають, як уберегтися від цієї недуги. 

Як зазначається, за перший місяць 2024 року до лікарні звернулося вісім пацієнтів з діагнозом кашлюк, які потребували госпіталізації. Впродовж 2023 року таких дітей було 24, тоді, як у 2022 році лише одна дитина. Хворіють діти з раннього віку. Наймолодшому пацієнту 20 днів.

Кашлюк – це інфекційне захворювання, яке вражає дихальну систему і проявляється сильними нападами кашлю. Кашлюк особливо небезпечний для немовлят до 1 року. У них хвороба може протікати з зупинками дихання (апное), що може спричинити смерть.

Ранні симптоми

Перші ознаки кашлюку включають нежить, чхання і періодичний сухий кашель. На ранніх стадіях схоже на звичайну застуду.

Читайте також: Кашлюк. Що варто знати: поради від ЮНІСЕФ

Пізні симптоми

Через 2 тижні після появи перших симптомів кашлюку розвиваються тяжкі напади кашлю: короткі кашльові поштовхи, що виникають один за одним без перепочинку, після яких слідує глибокий вдих зі свистячим звуком, виділення мокротиння, почервоніння обличчя із сльозотечею переважно у нічний час.

Лікування кашлюка у дітей

Легкі та неускладнені форми кашлюка лікують амбулаторно. Показаннями до госпіталізації у дітей середньотяжкі і важкі форми кашлюка; вік (діти до 1 року, а також нещеплені діти до 2 років).

Профілактика

Єдиний надійний захист від кашлюка забезпечує вакцинація. В Україні проти кашлюка вакцинують чотирма дозами: у 2, 4, 6 та 18 місяців.

Читайте такожЗа січень на Рівненщині зафіксували 41 випадок кашлюка

Як розрізнити, що кашель є симптомом ГРВІ чи кашлюка

Волинян закликають щепитися від кору та кашлюку через ризики поширення інфекційних хвороб

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у фейсбуці та стежте за телеграм-каналом «Район.Медицина», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024