Що включає в себе медична допомога при пологах: роз'яснення НСЗУ

27 Січня 2024, 16:18
Що включає в себе медична допомога при пологах 4012
Що включає в себе медична допомога при пологах

Починаючи з 2020 року, Програма медгарантій покриває медичну допомогу при пологах. За пологи платить держава в особі НСЗУ. 

Пацієнтки можуть обирати пологовий будинок і бути впевненими: благодійні внески не потрібні. 2024 рік не став виключенням, нагадують у Нацслужбі здоров'я. 

П’ятий рік поспіль за медичну допомогу при пологах, надану черговою акушерською бригадою, платить Національна служба здоров’я. За кожні пологи лікарня отримує понад 15 тисяч гривень, а за комплексні послуги для матері й немовляти – майже 20 тисяч гривень. Програма медичних гарантій покриває і неускладнені, і ускладнені види пологів, а також плановий та ургентний кесарів розтин.

Якщо новонародженій дитині буде потрібна додаткова медична допомога  – інтенсивна терапія  та заходи з первинної реанімації та стабілізації стану тощо, то така допомога також входить у безоплатний пакет. А для складних неонатальних випадків передбачений окремий пакет неонатальної допомоги (про нього детальніше розповімо трохи згодом). 

Програма медгарантій покриває пологи незалежно від того, вирішує жінка народжувати разом із партнером або партнеркою в лікарні, чи обмежується виключно присутністю персоналу пологового відділення.

Тепер докладніше власне про пакет «Медична допомога при пологах». 

Які безоплатні послуги отримають пацієнтки в межах пакета «Медична допомога при пологах»

У межах пакета безоплатними для пацієнтів є такі медичні послуги:

- медична допомога при пологах з черговою акушерською бригадою;

- партнерські пологи; 

- ведення неускладнених та ускладнених пологів;

- проведення ургентного або планового кесаревого розтину;

- моніторинг стану роділлі і плода;

- зниження відчуття болю — анальгетики, епідуральна або спінальна аналгезія та інші методи;

- анестезіологічне забезпечення оперативних втручань та акушерських процедур;

- лабораторні та інструментальні дослідження 24/7;

- консультування лікарями інших спеціальностей;

- проведення постконтактної АРТ профілактики дітям, народженим від ВІЛ-позитивних матерів;

- забір зразка крові для серологічного дослідження на ВІЛ та сифіліс у дитини;

- забір зразків крові у новонароджених для скринінгу вродженого гіпотиреозу, муковісцидозу,, адреногенітального синдрому та інших захворювань у період з 48 до 72 годин після народження та організація відправлення підготовлених зразків крові до лабораторії, яка здійснює дослідження за програмою розширеного скринінгу новонароджених;

- пульсоксиметричний скринінг критичних вроджених вад серця, оцінювання слуху в новонароджених;

- вакцинація немовля згідно з календарем профілактичних щеплень;

- консультування жінок з питань грудного вигодовування та післяпологової контрацепції;

- надання психологічної підтримки, а також опитування жінки за допомогою Единбурзької шкали післяпологової депресії та організація консультування та допомоги у разі потреби;

- забезпечення організації надання комплексної електронної послуги «Е-малятко»;

- харчування в умовах стаціонару тощо.

Повний перелік безоплатних послуг та вимоги до закладів, які надають допомогу в межах пакета «Медична допомога при пологах» можна переглянути на сайті НСЗУ в розділі “Вимоги ПМГ 2024” (п. 26). 

В якому медичному закладі забезпечуються безоплатні медичні пологи? Чи входить до тарифу за пологи вибір лікаря, з яким народжувати  

Жінки можуть розраховувати на безоплатні пологи у лікарнях, які мають договір із НСЗУ на пакет «Медична допомога при пологах». Така медична допомога покривається Програмою медичних гарантій. Породілля має право на вільний вибір пологового будинку. 

Місце реєстрації та фактичного проживання не має жодного значення. Щоб отримати послугу безоплатно, електронне направлення лікуючого лікаря не є обов’язковим. Адже підставами для надання послуги є, в тому числі, і доставлення бригадою екстреної (швидкої) медичної допомоги, самозвернення для розродження. А також переведення пацієнток з іншого медичного закладу та/або клінічного підрозділу лікарні для розродження.

Зверніть увагу. Пакетом передбачено надання безоплатної медичної допомоги при пологах черговою акушерською бригадою. Особисті домовленості пацієнтки з певним лікарем знаходяться поза межами програми медичних гарантій і не передбачені в пакеті послуг «Медична допомога при пологах».

Корисні посилання: 
- Постанова Кабінету Міністрів України від 22.12.2023 №1394 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2024 році», глава 6
Вимоги до пакету «Медична допомога при пологах» на сайті НСЗУ, пункт 26 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024