Небезпека повені на Волині: як уникнути спалахів інфекцій

18 Січня 2024, 14:43
Повінь 1847
Повінь

На територіях, потерпілих від повені, необхідно дотримуватися певних рекомендацій. Адже відбуваються підтоплення не тільки домогосподарств і сільськогосподарських угідь, а й сміттєзвалищ, гноєсховищ, хлівів, надвірних туалетів та колодязів. У зв’язку з цим зростає ризик спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь.

Фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб звертають увагу мешканців області на те, що в умовах повені/підтоплення необхідно ретельно дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування туалету. Слідкуйте, щоб цих правил дотримувалися діти, не дозволяйте їм гратися забрудненими іграшками.

Питна вода і харчові продукти

В умовах загрози забруднення питної води збудниками вірусного гепатиту А,  дизентерії, ентеровірусної інфекції та інших інфекційних хвороб необхідно дотримуватися простих правил профілактики.

  • Не пийте воду з відкритих водойм, підтоплених або невідомих криниць та джерел, які можуть бути забрудненими. У випадку підтоплення, забруднення джерел водопостачання, звертайтесь до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення питною водою, кількість та якість якої повинні відповідати вимогам санітарних норм.

  • Обов’язково кип’ятіть для споживання воду, якщо не користуєтеся централізованим водопостачанням. Кип’ятіть її протягом 10 хвилин, потім дайте відстоятися та обережно злийте, не збовтавши осад. Кип’ячену воду потрібно зберігати в закритому посуді. Можна використовувати для пиття бутильовану воду.

  • Для харчування використовуйте тільки якісні продукти. Обов’язково дотримуйтеся технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо. Овочі та фрукти добре промийте доброякісною питною водою, а для споживання дітьми – обдайте окропом.

  • Не вживайте продукти, котрі були підтоплені або забруднені повеневою водою під час повені. Позбавтеся від них та від консервації, що була затоплена водою і зазнала ушкоджень;

  • Не купуйте харчові продукти, овочі на стихійних ринках у невстановлених для торгівлі місцях.

Після  сходу повені  необхідно:

  • відкачати  воду з колодязів, почистити їх від бруду, провести дезінфекцію. Воду  рекомендовано обстежити в лабораторії на мікробіологічне забруднення та вміст хімічних речовин.

  • індивідуальні вигрібні вбиральні (туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційних машин та продезінфікувати хлорним вапном, або іншими дезінфекційними засобами, призначеними для цього;

  • перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;

  • просушити будинок, ретельно очистити і дезінфікувати забруднений посуд, домашні речі. Все майно, що було затопленим, потрібно дезінфікувати;

  • провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів

При появі симптомів (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо) негайно звертайтеся по медичну допомогу і не займайтеся самолікуванням.

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у фейсбуці та стежте за телеграм-каналом «Медичний Район», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024