У понад 860 медзакладах «первинки» можна отримати послуги з ментального здоров’я

18 Січня 2024, 09:28
У понад 860 медзакладах «первинки» можна отримати послуги з ментального здоров’я 4107
У понад 860 медзакладах «первинки» можна отримати послуги з ментального здоров’я

Нині кожен пацієнт — і дорослий, і дитина — мають змогу отримати послуги з ментального здоровʼя на «первинці» — тобто у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я. 

«Можливість отримати психологічну допомогу на первинці — стратегічна відповідь держави на збільшення відповідних потреб серед українців. Завдяки зробленим крокам зараз люди у всіх куточках країни можуть звернутися по психологічну допомогу до свого сімейного лікар»я, — зазначає міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Крім того, сімейні лікарі зазвичай знають про чинники та обставини, що впливають на здоровʼя їх пацієнтів. Це спрощує комунікацію, дозволяє бачити ситуацію комплексно й допомагає в лікуванні, каже Ляшко.

Читайте також: В Україні впроваджують Національну програму психічного здоров'я та психосоціальної підтримки українців

Послуги з ментального здоровʼя на всій підконтрольній Україні території надаються безоплатно у медзакладах, які мають контракт із НСЗУ на пакет Програми медичних гарантій «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». 

Нині пацієнти можуть звернутися по таку допомогу в будь-який із 865 закладів, які мають відповідний контракт, за 2 971 місцем надання медпослуг. Найбільше законтрактованих медзакладів — на Дніпропетровщині (78), Харківщині (75) та Львівщині (51). Вже понад 114 тисяч пацієнтів отримали послуги в межах згаданого пакета, з них більше ніж 18 тисяч — діти.

Читайте такожЯкі безоплатні послуги можна отримати у сімейного лікаря: перелік

З початком повномасштабної війни допомога у сфері ментального здоров’я стала одним із пріоритетів Програми медичних гарантій. Так, у НСЗУ запровадили в листопаді 2022 року новий пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». 

«А щоб підвищити рівень знань сімейних лікарів щодо ментального здоровʼя, на платформі Академії НСЗУ був відкритий онлайн-курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP». Вже понад 70 тисяч осіб пройшли його й отримали сертифікати. Це лікарі не лише первинної, але й спеціалізованої та амбулаторної меддопомоги, а також інші медпрацівники», — говорить Наталія Гусак, голова Національної служби здоровʼя України.

Шанси, що саме ваш сімейний лікар може надавати підтримку в питаннях ментального здоровʼя, є високими — на сьогодні кожен третій сімейний лікар надає таку допомогу у медзакладах, що мають контракт із НСЗУ. Знайти лікаря, який надає таку підтримку, та найближчий до вас законтрактований НСЗУ медзаклад можна за допомогою онлайн-мапи на сайті НСЗУ (https://bit.ly/40zPlA1) або зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ — 16-77.

Наразі звернення до сімейного лікаря чи педіатра — максимально доступна та зрозуміла для всіх українців можливість отримати підтримку, повʼязану з ментальним здоровʼям. Вона реалізована в межах пріоритетного проєкту МОЗ «Інтеграція послуги з охорони психічного здоров’я на первинній ланці медичного обслуговування».

Наступний етап роботи МОЗ — налаштування системи перенаправлення до профільних фахівців та створення центрів ментального здоров’я на базі кластерних лікарень із залученням кваліфікованих психологів та психіатрів. 

Довідка: Mental Health Gap Action Programme була запущена ВООЗ у 2008 р. і нині впроваджується у понад 100 країнах світу, у т. ч. і в Україні. Мета програми — покращити доступ пацієнтів до психологічних послуг шляхом залучення неспеціалізованих кадрів: сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів та інш. Програма навчає надавати допомогу пацієнтам із депресією, гострою реакцією на стрес, тривогою та інш. Також лікарів навчають виявляти у пацієнтів проблеми з ментальним здоровʼям та ефективно комунікувати з пацієнтом і його близькими.

Читайте наші найсвіжіші новини сайту Район.Медицина у телеграм-каналі.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024