У яких випадках звертатися до сімейного лікаря за психологічною підтримкою

12 Лютого 2023, 11:17
У яких випадках звертатися до сімейного лікаря за психологічною підтримкою 1554
У яких випадках звертатися до сімейного лікаря за психологічною підтримкою

Наше фізичне здоров’я тісно пов’язане із психологічним. Дбати про ментальний стан зараз особливо важливо для кожного, хто стикається із важким стресом, який принесла війна.

Емоційні, когнітивні чи поведінкові порушення можуть свідчити, що пацієнту потрібна психологічна підтримка. Її можна отримати у сімейного лікаря, нагадують у Нацслужбі здоров'я. 

Там пропонують розглянути детальніше, у яких випадках доцільно звертатися за психологічною допомогу до лікаря первинної ланки.

Читайте такожЯк отримати «Доступні ліки» при нецукровому діабеті безоплатно

Емоційні порушення проявляються у коливанні настрою, відчутті негативних емоцій. Це можуть бути стійкий пригнічений настрій, сум, тривога, злість, розчарування, відчуття безнадії. Але іноді, наприклад, при біполярному розладі, настрій навпаки може бути помітно підвищений.

Когнітивні порушення - це погіршення пам'яті та концентрації, навʼязливі спогади, образи чи думки. А ще - порушення сприйняття. Наприклад, галюцинації, коли людина чує, бачить або відчуває те, чого в реальності немає. Когнітивні порушення можуть відображатися у патологічних ідеях, які насправді є хибними уявленнями, але людина переконана в їх істинності. Думки про суїцид, змінене сприйняття себе або інших також можуть свідчити про когнітивні порушення.

Читайте також: Викорінення корупції та компетентні кадри в МСЕК: як в Україні хочуть реформувати комісії

Порушення у поведінковій сфері можуть проявлятися в залежній поведінці, наприклад, від алкоголю, наркотиків чи азартних ігор. А також - зниженні інтересу до діяльності, яка раніше приносила задоволення, труднощах з виконанням повсякденної роботи, порушенні соціальних норм, нехтуванні індивідуальною гігієною чи припиненні турботи про тих, хто потребує її, наприклад, малі діти.

До фізичних порушень відносяться численні постійні симптоми порушення фізичного здоров’я без явної причини, брак сил, втома, проблеми зі сном, значні зміни апетиту та ваги тіла. Часто люди з цими симптомами звертаються до сімейних лікарів з великою кількістю медично непояснюваних фізичних скарг. Наприклад, прискореного серцебиття, головного болю, болю у спині або животі, запаморочення, втрати апетиту або нудоти.

Читайте також: В Україні впроваджують Національну програму психічного здоров'я та психосоціальної підтримки українців

Загальна слабкість та зниження настрою можуть бути проявами анемії, поганого харчування, гіпотиреозу. Водночас депресія часто може приховуватись за “масками” соматичних хвороб або скаргами на біль.

Якщо ви спостерігаєте у себе симптоми емоційних, когнітивних, поведінкових чи фізичних порушень, зверніться до сімейного лікаря. Розкажіть йому про свій фізичний та психологічний стан. Це допоможе поставити правильний діагноз та вчасно виявити психічний чи неврологічний розлад, який можна успішно лікувати у лікаря сімейної медицини.

Читайте такожЯкі безоплатні послуги можна отримати у сімейного лікаря: перелік

Щоб знайти медзаклад первинної ланки, де можна отримати психологічну допомогу, зателефонуйте в контакт-центр НСЗУ за номером 16-77. Або скористайтеся дешбордом.У полі група послуг оберіть пакет “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024