На Рівненщині зареєстрували 14 випадків захворювання на епідемічний паротит

15 Січня 2024, 17:27
На Рівненщині зареєстрували 14 випадків захворювання на епідемічний паротит 1129
На Рівненщині зареєстрували 14 випадків захворювання на епідемічний паротит

Впродовж 2023 року в Рівненській області зареєстровано 14 випадків захворювання на епідемічний парот. У 2022 році реєстрували 10 випадків цієї недуги. 

Хворіли переважно діти шкільного віку – 13 випадків та один із захворілих був 19-річний юнак. Про це йдеться на фейсбук-сторінці Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

Епідемічний паротит (народне «свинка») – це гостре вірусне захворювання, яке характеризується гарячкою, загальною інтоксикацією, переважним ураженням слинних залоз людини та інших залоз (статеві, молочні, підшлункова) та припухлістю привушної області. Хворіють переважно діти, проте небезпека зараження для дорослих теж є.

Вірус паротиту передається повітряно-крапельним та контактним шляхами. Хворий на епідпаротит заразний за 1-2 дні до появи перших симптомів та впродовж 8 днів після виявлення ознак захворювання. Слинні залози піддаються ураженню першочергово, тут симптоми хвороби виявляються найбільше.

Зазвичай захворювання починається гостро з різкого підвищення температури тіла до 40°С, набряку слинних залоз, найчастіше під вухами. Виникає загальна слабкість, загальна слабкість, безсоння, втрата апетиту та больовий синдром при жуванні чи ковтанні, підвищується слиновиділення.

При перших проявах захворювання потрібно негайно звернутися до сімейного лікаря та обмежити контакт хворого з оточуючими. 

Найефективнішим способом уберегти дитину від захворювання є вакцинація, яка поєднується з щепленням проти кору і краснухи. За Національним календарем щеплень вона вводиться дитині двічі: перша доза – у 12 місяців, друга – у 6 років.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024