У яких випадках виписують паперовий лікарняний

15 Січня 2024, 10:28
У яких випадках виписують паперовий лікарняний 3351
У яких випадках виписують паперовий лікарняний

Електронний лікарняний – зручний сервіс, яким українці користуються вже понад два роки. Він формується на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність, який лікар створює в електронній системі охорони здоров’я.

Разом із тим, в тому числі через війну, можуть виникнути обставини, коли лікар не може підтвердити тимчасову втрату працездатності в електронній системі охорони здоровʼя, сформувавши медичний висновок про тимчасову непрацездатність. Які ситуації можуть виникнути і як діяти лікареві та пацієнтові  –  говоримо далі, йдеться на сайті Міністерства охорони здоров'я України. 

Отже, якщо лікар не може підтвердити тимчасову втрату працездатності медичним висновком про тимчасову непрацездатність, він має право видати правильно заповнений та оформлений паперовий бланк листка непрацездатності. Це правомірно у таких випадках:

  • Якщо сплив термін, протягом якого лікар може виправити помилку у висновку про тимчасову непрацездатність в ЕСОЗ. У такому випадку рішення про видачу листка непрацездатності приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоровʼя або керівник закладу.
  • У разі відсутності зв’язку між Електронним реєстром листків непрацездатності (система Пенсійного фонду України) та Реєстром медичних висновків в ЕСОЗ  більш ніж 7 днів.
  • Якщо в умовах воєнного стану користувачі не мають доступу до ЕСОЗ.
  • Якщо пацієнт звернувся за продовженням випадку тимчасової непрацездатності з порушенням термінів за умови, що це порушення сталося внаслідок воєнного часу (людина, приміром, перебувала під окупацією). Рішення про продовження раніше виданого лікарняного приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоровʼя або керівник закладу. Зазначається номер листка непрацездатності, який продовжується.
  • Варто зазначити, що видача паперових листків непрацездатності можлива у період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення.

Крім того, залежно від ситуацій можливе поєднання електронного та паперового лікарняного в межах одного випадку тимчасової непрацездатності.  

Нагадаємо, як отримати електронний лікарняний.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024