Якщо ви постраждали внаслідок війни: травми, з якими пацієнти можуть поїхати на лікування за кордон

10 Січня 2024, 17:52
Якщо ви постраждали внаслідок війни: травми, з якими пацієнти можуть поїхати на лікування за кордон 3890
Якщо ви постраждали внаслідок війни: травми, з якими пацієнти можуть поїхати на лікування за кордон

Внаслідок повномасштабної війни та масованих ракетних обстрілів, що веде росія по території України, щодня збільшується кількість постраждалих, які потребують спеціалізованої медичної допомоги. 

Українці, які зазнали складних травм внаслідок російської збройної агресії, мають можливість отримувати лікування за кордоном. Медичні послуги для них надаються в межах тимчасового захисту (Директива Ради 2001/55/ЄС від 20 липня 2001 року). За аналогічним механізмом, яким наразі користуються українці, які виїхали на проживання до країн ЄС після 24 лютого 2022 року, йдеться на сайті МОЗ. 

З якими травмами пацієнти можуть поїхати на лікування за кордон? 

1. ПАЦІЄНТИ З ТРАВМАМИ, ЯКІ ПОТРЕБУЮТЬ ВИСОКОСПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ, ЗОКРЕМА: 

  • травми голови/обличчя: відкриті черепно-мозкові травми, травми язика, верхніх дихальних шляхів, переломи щелепи та/або кісток черепа, проникаючі поранення ока; 
  • травми шиї: пошкодження гортані та/або трахеї, стравоходу;
  • травми грудної клітки: проникаючі поранення органів грудної клітки;
  • травми черевної порожнини та/або органів тазу: травматичні дефекти черевної стінки, переломи кісток тазу, проникаючі поранення промежини;
  • травми кінцівок: відкриті вогнепальні переломи з дефектами кістки, внутрішньосуглобові переломи, що потребують протезування, ускладнення після множинних поранень кінцівок, ампутації на рівні стегна, гомілки, стопи, плеча, передпліччя, кисті;
  • травми хребта тощо. 

2. ПАЦІЄНТИ З ОПІКАМИ, ЗОКРЕМА: 

  • опіки III ступеня у дорослих 35-70% та у дітей 25-70% площі поверхні тіла;
  • опіки II-III ступеня, що становлять понад 40% площі поверхні тіла у вагітних;
  • опіки II-III ступеня, що становлять понад 40% площі поверхні тіла у постраждалих із супутніми захворюваннями;
  • опіки очей II-IV ступеня;
  • дефекти шкіри або м’яких тканин, опіки дихальних шляхів, травного тракту, обличчя, хімічні опіки тощо. 

Відповідний перелік травм передбачений затвердженими критеріями направлення українців на лікування за кордон. Також у переліку є пацієнти з новоутвореннями та орфанними (рідкісними вродженими або набутими) захворюваннями. 

Скерувати пацієнтів на лікування за кордон може сімейний або лікуючий лікар на основі встановлених критеріїв. Щоби підтвердити відповідність критеріям, потрібно запитати у лікаря заповнену форму № 027/о «Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого». 

За алгоритмом евакуації, МОЗ України верифікує дані та через систему екстреного реагування Єврокомісії оперативно інформує країни ЄС та Європейської економічної зони (ЄЕЗ) про потребу в евакуації громадян України. Далі партнери приймають запит МОЗ та надають пропозиції щодо евакуації громадян. 

Звертаємо увагу, що важкохворі українці або ж ті, хто отримав травми внаслідок війни, можуть самостійно подати заявку на Програму медичної евакуації. Для цього на сайті МОЗ України в розділі «Громадянам» треба заповнити відповідну анкету. Після опрацювання даних ви отримаєте зворотний зв’язок. Кожен випадок медичного транспортування є особливим, тому потребує індивідуального підходу. Зазвичай підготовка пацієнтів займає від 4 днів до 2 тижнів. 

Також нагадуємо, що для поранених військовослужбовців евакуація на лікування за кордон здійснюється через командування Медичних сил України. Більше інформації можна отримати на сайті: https://navigator.pryncyp.com/stage-4.

Детальніше ознайомитися з механізмом та умовами медичної евакуації можна за посиланням

Довідка: медична евакуація українців здійснюється за допомогою міжнародних партнерів, зокрема у рамках співпраці МОЗ та Єврокомісії, за підтримки ВООЗ і уряду Польщі тощо. Партнери не тільки приймають заявки на евакуацію, але й забезпечують транспортування медичними авіарейсами з медичного евакохабу в Польщі до європейських клінік, де надають спеціалізовану медичну допомогу.

Загалом завдяки співпраці на лікування за кордон вже було відправлено  понад 4100 українців, серед яких військові та цивільні. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024