В областях на 95% оновили спеціальне холодове обладнання для зберігання вакцин

03 Січня 2024, 11:07
Холодове обладнання 1517
Холодове обладнання

В Україні впроваджується системна програма з переоснащення від Міністерства охорони здоров’я України з урахуванням стандартів «холодового ланцюга». 

Про це повідомляє Національний портал з імунізації. 

«Ця програма на рівні ідеї з’явилась ще в часи пандемії COVID-19 і, незважаючи на виклики війни, її вдалося успішно втілити. Зараз це потужна працююча система якісного зберігання вакцин, навіть у разі «блекауту», – зазначає заступник Міністра охорони здоров’я України, державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Як працює програма і у чому цінність нових холодильників для населення

По-перше, ця система забезпечує безперебійну наявність вакцин на рівні пунктів щеплень в усіх областях. І кожен українець, прийшовши на вакцинацію, може бути впевнений у якості вакцини та умовах її зберігання.

Зараз на рівні країни замінено 95% холодового обладнання: холодильників та морозильних камер, починаючи від складів національного рівня до створення чи ремонту таких холодових кімнат на рівні обласних Центрів контролю та профілактик хвороб (ЦКПХ). Сучасне обладнання відповідає стандартам World Health Organization (WHO). У наступному році планується створення міжрайонних складів у кількох областях.

По-друге, всі автомобілі оснащені рефрижераторами, в яких розвозять вакцину та які дозволяють підтримувати необхідний температурний режим під час транспортування з моменту відвантаження до доставлення. Переобладнання відбувається в рамках спільних проєктів зі World Bank Ukraine та співпраці з міжнародними партнерами UNICEF Ukraine та World Health Organization Ukraine.

«Усе це дозволяє забезпечити повний цикл вакцинації населення та наблизити послуги з імунізації до кожного українця незалежно від місця перебування чи тимчасового проживання. Це вклад у здорове майбутнє кожного з нас!» – говорить Ігор Кузін.

Нагадуємо, що щеплення згідно з Календарем ви можете отримати у свого сімейного лікаря, педіатра та пункті щеплення найближчого ЦПМСД чи поліклініки. 

Для захисту від СOVID-19 в Україні на рівні кожної громади за графіком працюють пункти щеплення та мобільні команди, які забезпечують вакцинацію маломобільним особам та населенню, що мешкає у важкодоступних місцях.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024