МОЗ отримало більше ніж 200 тисяч доз оновленої вакцини проти COVID-19

29 Листопада 2023, 15:19
МОЗ отримало більше ніж 200 тисяч доз оновленої вакцини проти COVID-19 625
МОЗ отримало більше ніж 200 тисяч доз оновленої вакцини проти COVID-19

Більше ніж 200 тисяч доз «омікронспецифічної» вакцини проти COVID-19 доставили в Україну для безоплатних щеплень.

Це оновлена версія вакцини «Comirnaty» від американської компанії «Pfizer», адаптована спеціально для захисту проти штаму «Омікрон» коронавірусу SARS-CoV-2, повідомляє МОЗ.

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив вакцину в країну, далі вона буде розподілена між усіма областями. Спеціалісти обласних центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) забезпечуватимуть зберігання та транспортування вакцин до медзакладів із дотриманням вимог «холодового ланцюга».

У МОЗ зазначають, що бівалентна вакцина адаптована спеціально для захисту проти штаму «Омікрон». 

Зараз територією України циркулює понад 13 штамів «ковіду», тобто вірусу SARS-CoV-2. Усі виявлені мутації – це відхилення від штаму «Омікрон», який переважає в країні. Понад 200 тисяч доз вакцини, яку доставив ЮНІСЕФ, призначені для бустерного щеплення тих, хто вже має первинний курс вакцинації проти COVID-19. 

«Вакцина буде доступна на рівні кожної області, тому закликаю усіх подбати про здоров’я та посилити імунітет, особливо людям, які входять до груп ризику – з ослабленим імунітетом чи супутніми захворюваннями, старшим за 60 років», – розповів Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України.

203 тисячі доз оновленої вакцини Україна отримала в рамках міжнародної ініціативи СOVAX. Це глобальна ініціатива, що працює з урядами та виробниками, аби забезпечити доступ до вакцин проти COVID-19 по всьому світу як у країнах з високим рівнем, так і з низьким рівнями доходів населення. Зробити щеплення цією вакциною можуть, зокрема, і діти від 12 років. 

 

Вакцинація проти COVID-19 залишається єдиним ефективним методом підсилити імунітет та запобігти ускладненням в разі хвороби. Щеплення – безоплатні, вакцинуватися можна у пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Медики використовують вакцини «Janssen» (виробник «Johnson&Johnson») та «Comirnaty» (виробник «Pfizer»). Також доступна вакцина проти COVID-19 для дітей з 5-річного віку (виробник «Pfizer» – вакцина «Comirnaty» для дітей).

Загалом з початку епідсезону, який починається в Україні в жовтні, понад мільйон українців захворіли на ГРВІ, грип та COVID-19. Загальний рекомендований курс з первинної вакцинації проти COVID-19 та першого бустера – три щеплення. Перший бустер вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Для групи ризику тяжкого перебігу COVID-19 рекомендовано отримати додатковий бустер, якщо минуло понад 6 місяців від попереднього бустера. Потребу у додатковому бустерному щепленні визначає лікар з огляд на стан пацієнта та епідеміологічну ситуацію в країні.

Довідка: зберігання та доставка в регіони вакцини, отриманої від міжнародних партнерів як гуманітарну допомогу, відбувається за підтримки проєкту USAID Ukraine – USAID Україна «Безпечні та доступні ліки для українців» (SAFEMed).

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024