У Міністерстві охорони здоров'я перевірили роботу МСЕК: які порушення виявили

31 Грудня 2023, 14:43
У Міністерстві охорони здоров'я перевірили роботу МСЕК: які порушення виявили 1877
У Міністерстві охорони здоров'я перевірили роботу МСЕК: які порушення виявили

На виконання рішень РНБО для перевірки роботи МСЕК у вересні Мінохорони здоров'я затвердило склад регіональних робочих груп, до яких увійшли фахівці з експертизи, представники науково-дослідних установ.

Вони проводили перехресну перевірку роботи комісій у регіонах. Для опрацювання результатів перевірок регіональними робочими групами створена міжвідомча робоча група, до якої входять представники міністерств, відомств і силових структур, повідомили у МОЗ. 

За результатами перевірки виявили низку проблемних питань. Загалом із опрацьованих робочими групами 53,7 тисячі медико-експертних справ чоловіків віком від 18 до 60 років, яким встановили інвалідність вперше за період дії воєнного стану, відібрали для повторного огляду 781 справу.

Окрім цього, триває взаємодія з правоохоронними органами в рамках розслідувань за кримінальними провадженнями. Нині опрацювали понад 5,5 тисяч медико-експертних справ. У 40 справах рішення МСЕК визнали сумнівними та призначили додаткову експертизу. Після чого експертні рішення у 21 справі були переглянуті і скасовані. У 16 випадках ІІ група інвалідності скасована і встановлена ІІІ група інвалідності; у п'яти випадках групу інвалідності зняли.

Серед об’єктивних і системних проблем, що спостерігаються в роботі МСЕК, можна назвати слабке матеріальне забезпечення і недостатність потрібних лікарів у складі комісій. В окремих областях вона сягає 93%. У п’яти областях України кількість комісій МСЕ недостатня для обслуговування населення цих регіонів. 

Які ж порушення виявили безпосередньо в роботі комісій

Найбільше порушень – у веденні медичної документації. Так, в медичних документах, які направлялись на МСЕК, вказували вищий ступінь порушення без підтверджувальних досліджень. А іноді, навпаки, призначали додаткові дороговартісні обстеження, які просто були непотрібні. Цим створювали додаткове фінансове навантаження.

Виявлені також випадки, коли свідомо встановлювали групу інвалідності, обґрунтовуючи рішення наявністю соціального фактора. 

Які покарання вже понесли порушники

Під час перевірок виявили і випадки фальсифікації документів, інформацію про що передано в правоохоронні органи. За результатами цього в окремих регіонах відбулась заміна складу комісії, винесення доган та навіть звільнення голови МСЕК.

Приміром, у роботі міжрайонної Вінницької МСЕК були виявлені сфальсифіковані виписки стаціонарного лікування. Діагнози були сформовані лікарем закладу охорони здоров’я без відповідної кваліфікаційної спеціальності, що призвело до необґрунтованого винесення рішення МСЕК. У зв’язку з цим застосували жорсткі адміністративні висновки, зокрема, склад комісії змінили та звільнили її голову. Подали відповідну заяву до правоохоронних органів.

У ході перевірки рішень спеціалізованої МСЕК в Івано-Франківській області виявлено підроблені виписки про стаціонарне лікування. У лікарні розпочали кримінальну справу щодо медичної сестри ЛКК і підроблення певної документації. Про дані факти повідомлені правоохоронні органи, відкрили кримінальну справу щодо лікаря-психіатра Обласної психіатричної лікарні №1.

Що буде зроблено для оптимізації подальшої роботи МСЕК

Перевірка роботи МСЕК буде проводитися на регулярній основі. Вона включатиме як перевірку медико-експертної документації, так і проведення моніторингу роботи комісій під час огляду та обстеження пацієнтів та людей з інвалідністю.

Буде забезпечено контроль за підключенням обласних центрів МСЕ до електронної системи охорони здоров’я з метою контролю якості реабілітаційних заходів та контролю щодо правдивості документів, що надаються ЛКК закладів охорони здоров’я. 

Надалі ширше застосовуватиметься відповідальність закладів охорони здоров’я за необґрунтоване направлення на МСЕК. Так, у разі виявлення зловживання службовим становищем, службового підроблення або службової недбалості під час направлення хворого до ЛКК голова комісії у триденний строк інформуватиме про порушення правоохоронні органи.

Також запровадять проведення обстежень мультидисциплінарними командами під час направлення на МСЕК пацієнтів. 

Читайте також: У Луцьку судили лікарку з МСЕК за 10 тисяч гривень хабаря

Підсумковий звіт та рекомендації за результатами перевірок направлено, зокрема, головам військових адміністрацій для вжиття заходів реагування та усунення недоліків.

Нагадаємо, МОЗ спільно з партнерами впроваджує також комплексне реформування в Україні медико-соціальної експертизи та зміни оцінки і забезпечення потреб для людей з обмеженням повсякденного функціонування відповідно до плану заходів, схваленого урядом.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024