У МОЗ відзвітували, чого вдалося досягти у реформуванні системи харчування у школах та дитсадках

28 Грудня 2023, 18:07
Шкільне харчування 1535
Шкільне харчування

Перша леді України Олена Зеленська підбила підсумки впровадження реформи шкільного харчування. За її словами, ця реформа – про дітей і для дітей, задля їхнього здоров’я сьогодні й задля здоров’я українців у майбутньому.

Як зазначила дружина Президента, під час повномасштабної війни реформа набула більшого значення, бо стала формою захисту наших дітей, піклування про їхнє сьогодення, затьмарене російською агресією. І ми маємо створити їм найкращі умови, щоб у них були сили навчатися, планувати майбутнє та втілювати задумане, пише МОЗ. 

«Реформа шкільного харчування – не лише про те, що наші діти їстимуть у садочках і школах. Вона має більш глобальну мету: допомогти тим, від кого залежить майбутнє країни, бути здоровими, щодня робити вибір на користь збалансованого харчування і достатньої фізичної активності, відмовлятися від шкідливих звичок. Це допоможе запобігти 80% передчасних смертей в Україні, спричинених неінфекційними захворюваннями, які виникають саме внаслідок неправильного способу життя», – наголосив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Олена Зеленська розповіла про головні перемоги реформи та представила дев’ять успішних її напрямів у 2023 році.

1. Зміна законодавчої бази

Саме у 2023 році затверджені дуже важливі зміни. Наприклад, запроваджені новітні технологічні моделі організації харчування в закладах освіти:

  • базова кухня (коли їжу готують безпосередньо у школах та садочках), 
  • опорна кухня (коли в закладі готують не лише для своїх учнів, а й для дітей з інших закладів),
  • фабрика-кухня (коли їжу, якою годують дітей у закладах освіти, готують на технологічній фабриці).

Також для забезпечення харчуванням дітей у садочках дозволили використовувати кейтеринг.

2. Ухвалення Стратегії реформи шкільного харчування на 2023–2027 роки та Плану заходів на 2024 рік

27 жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки. Документ визначає план дій на 2023–2024 роки, пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні завдання. Зокрема, йдеться про чотири стратегічні цілі реформи:

  • Замовники мають достатньо коштів для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто та ефективно.
  • Харчоблоки закладів освіти відновлені та модернізовані з використанням новітніх технологічних процесів, покращені показники енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР (Hazard Analysis Critical Control Points).
  • Органи місцевого самоврядування і закладів освіти забезпечені достатньою кількістю кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок.
  • Українці свідомо обирають здорове харчування.

Стратегічна мета реалізації цих чотирьох пунктів – забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування у дітей і дорослих.

3. Підтвердження наміру України вступити до Коаліції шкільного харчування

18–19 жовтня відбувся перший глобальний саміт Коаліції шкільного харчування. Українська делегація презентувала учасникам із понад 90 країн успіхи реформи системи харчування в закладах освіти. Водночас на полях саміту були проведені переговори з представниками міжнародних організацій та урядів інших країн, які впроваджують національні реформи шкільного харчування.

4. Забезпечення харчуванням учнів початкової школи (1–4 класи) та дітей пільгових категорій

Цей напрям став одним із пріоритетних, оскільки йдеться про турботу про найменших дітей і тих, хто потребує особливої підтримки та захисту. Кількість дітей пільгових категорій, на жаль, збільшується: це і внутрішньо переміщені особи, і діти військових. Тому протягом 2023 року спільнота реформи та громади на місцях докладали чимало зусиль, аби знайти ресурси, щоб такі діти могли харчуватися в закладах освіти безоплатно. Завдяки підтримці партнерів і донорів вдалося досягти певного успіху.

У лютому 2023 року підписано Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю щодо реалізації програми шкільного харчування між Міністерством освіти і науки України та Всесвітньою продовольчою програмою ООН (ВПП ООН) в Україні.

Впродовж 2023–2024 навчального року ВПП ООН фінансуватиме 30 % щоденних гарячих обідів для дітей 1–4 класів у школах Київської, Львівської, Закарпатської, Тернопільської, Хмельницької, Чернігівської, Чернівецької, Черкаської, Миколаївської, Одеської та Полтавської областей. Це дозволить забезпечити безоплатним харчуванням  понад 60 тис. дітей у 420 школах по всій країні.

5. Реалізація каскадного методу поширення успішного досвіду впровадження реформи

У 2023 році Київська обласна військова адміністрація спільно з командою реформи організувала та провела три партнерські зустрічі «Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи» для колег з інших областей. Заходи відвідали очільники та інші представники 22 обласних державних адміністрацій.

6. Проведення регіональних форумів

Протягом 2023 року за участю команди проєктного офісу реформи шкільного харчування було організовано та проведено 11 форумів, присвячених реалізації стратегії реформи шкільного харчування в регіонах. Заходи відбулися в Одеській, Полтавській, Тернопільській, Хмельницькій, Київській, Вінницькій, Дніпропетровській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Закарпатській та Львівській областях.

Під час форумів учасники, серед яких були представники ОВА, органів місцевого самоврядування, територіальних громад та освітяни, мали змогу ознайомитися з практичними аспектами впровадження реформи, оцінити її ефективність на місцях та поділитися першими результатами.

7. Розвиток кулінарних хабів

В Україні діють чотири кулінарні хаби – на Київщині, Полтавщині, Одещині та Тернопільщині. У них пройшли навчання понад 120 тренерів – «агентів змін», які уже передають свої знання кухарям шкільних їдалень і колегам у регіонах.

Розпочато активну роботу зі створення низки кулінарних хабів в інших областях: Хмельницькій, Чернівецькій, Івано-Франківській, Рівненській, Харківській, Дніпропетровській та Одеській. Найближчим часом кухарі з міст і сіл цих областей матимуть змогу проходити навчання та підвищення кваліфікації у своїх регіонах, як це зараз відбувається на Київщині, де навчання пройшли понад тисячу кухарів.

8. Завершення будівництва першої в Україні фабрики-кухні

За ініціативою першої леді Олени Зеленської та за підтримки фонду Говарда Баффета на Київщині побудовано фабрику-кухню, яка дасть змогу годувати близько 10 тис. дітей в області. Аналогічну фабрику-кухню буде побудовано на Харківщині. Там готуватимуть їжу для 13 тис. дітей.

За словами першої леді, для кожного регіону команда реформи підбирає оптимальний варіант: десь, як на Київщині, буде фабрика-кухня, десь, як на Львівщині, – опорні кухні. Олена Зеленська наголосила, що йдеться не просто про кухні чи харчоблоки, а про рівний доступ кожної дитини до здорової їжі в будь-якому куточку країни: від великих міст до найменших сіл. 

9. Модернізація та відновлення харчоблоків

Для досягнення мети реформи шкільного харчування дуже важливо, щоб їдальні та кухні закладів освіти відповідали сучасним нормам. Тому у закладах освіти, які були пошкоджені внаслідок військових дій та відновлюються зараз, харчоблоки відповідатимуть вимогам реформи.

Проте реалізувати це своїми силами зараз для України – надважке завдання. Тому наша країна вдячна партнерам і друзям, які допомагають на цьому шляху. Наприклад, триває спільна робота з Посольством Швейцарії над ремонтом та відновленням харчоблока в одній зі шкіл Чернігова.

«Це важливий крок і підтримка для нас. Відчуваємо, що ми не одні в боротьбі за майбутнє наших дітей. Але це й важливий крок для всього світу. Бо турбота про дитинство й освіту має бути справою не однієї країни, а всіх. Адже у дитинства немає кордонів, як немає їх у розвитку людства», – зауважила Олена Зеленська.

Нагадаємо, реформа шкільного харчування, ініційована першою леді Оленою Зеленською, розпочалася у 2020 році. Вона спрямована на забезпечення дітей якісним, безпечним та повноцінним харчуванням у закладах освіти, формування культури здорового харчування та поширення її серед українських родин. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024