У грудні в Україні зареєстрували три випадки Pirola — нового субваріанта коронавірусу

28 Грудня 2023, 10:13
Пірола 1579
Пірола

Новий субваріант вірусу (BA.2.86) під назвою Pirola вперше зафіксували влітку в Ізраїлі, потім його виявили в США, Данії та Великобританії.

У серпні ВООЗ опублікувала оцінку ризику нового штаму коронавірусу як такого, що потребує моніторингу на рівні кожної країни. В Україні виокремити випадки Pirola вдалося завдяки секвенуванню — лабораторному дослідженню, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус, виявити, які мутації відбулися у геномі вірусу, повідомляє МОЗ України. 

«Три випадки субваріанту коронавірусу «Пірола» виявили минулого тижня. Два у Вінницькій області та один у Кропивницькому. Захворілі — жінки старше 50 років. Зараз територією України циркулює 17 штамів вірусу SARS-CoV-2 — це різні субваріанти штаму «Омікрон», і за ними ведеться епідеміологічне спостереження як на рівні України, так і в усьому світі. У кожного субваріанту є певні особливості, але за клінічними симптомами це або середній, або легкий перебіг захворювання. Пункти щеплення в країні забезпечені безоплатною вакциною проти COVID-19, тому людям, які пропустили щеплення, або особам з групи ризику важкого перебігу захворювання, необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Симптоми субваріанту «Пірола» такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей та висипи. Перший лабораторно підтверджений випадок нового субваріанту коронавірусу варіанту «Омікрон» під назвою «Пірола» виявили на Рівненщині у листопаді. Тоді захворів 20-річний чоловік. 

Загалом за минулий тиждень в Україні зареєстрували 8 709 випадків COVID-19. Коронавірус забрав життя 43 українців, старше 30 років. Вакцинація залишається єдиним способом набути імунітет та в разі захворювання перенести його легше й знизити рівень ускладнень під час хвороби.

Вакцинуватися можна в пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Медики використовують вакцини «Janssen» (виробник «Johnson&Johnson») та «Comirnaty» (виробник «Pfizer»). Також доступна вакцина проти COVID-19 для дітей з 5-річного віку (виробник «Pfizer»  — вакцина «Comirnaty» для дітей). Інформацію про найближчий пункт вакцинації, їх адреси та графік роботи можна отримати, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Читайте також: 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024