Лікарня має забезпечити пацієнта безоплатними ліками та медвиробами в межах Програми медгарантій, – Нацслужба здоров'я

27 Грудня 2023, 14:39
Лікарня має забезпечити пацієнта безоплатними ліками та медвиробами в межах Програми медгарантій, – Нацслужба здоров'я 5277
Лікарня має забезпечити пацієнта безоплатними ліками та медвиробами в межах Програми медгарантій, – Нацслужба здоров'я

У лікарні немає достатньо коштів, тому ліки не закуповуються. Тож всі ліки та медвироби має придбати пацієнт чи його рідні. 

Такі твердження — це маніпуляції, повідомляють у Нацслужбі здоров'я. 

Насправді підписуючи договір із Національною службою здоров’я України, надавачі медичних послуг беруть на себе зобов’язання дотримуватися всіх його умов. Серед яких — зобов’язання забезпечити наявність всіх медичних виробів, витратних матеріалів і лікарських засобів, необхідних для надання послуг, згідно з умовами договору.

Читайте такожЯк і куди поскаржитися на порушення ваших прав у медичному закладі: рекомендації від НСЗУ

Йдеться про ліки та медвироби з Національного переліку основних лікарських засобів, які лікарні, що надають медичні послуги, мають закуповувати самостійно. Також є певні ліки, які медзаклади отримують через централізовані закупівлі державного підприємства «Медичні закупівлі України». Всі ці ліки та медвироби мають надаватись пацієнтам при стаціонарному та амбулаторному-поліклінічному лікуванні безоплатно.

  • Закладам охорони здоров’я забороняється вимагати від пацієнтів винагороду в будь-якій формі за послуги чи ліки, надані за Програмою медичних гарантій.

  • Медичні працівники не повинні писати списки з ліками з Нацпереліку та відправляти пацієнтів до найближчої аптеки.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024