Чому при кишкових розладах не можна використовувати Ніфуроксазид

25 Грудня 2023, 10:43
Ніфуроксазид 1668
Ніфуроксазид

Більшість педіатрів України та й інших пострадянських країн при будь-якій нагоді та натяку на послаблення стільцю одразу прописують просто чудо-засіб під назвою Ніфуроксазид. Цей препарат відомий також і під іншими торговими назвами – Ентерофуріл, Эксефурил, Стопдиар, Экофурил, Нифурал та деякі інші.

Чому його ніколи не варто використовувати – розповідають у спільноті «Доказові батьки».

Першими цей антимікробний антибактеріальний препарат, що діє безпосередньо в кишківнику, почали випускати у Франції і саме там у 2003 році заборонили повністю використовувати в педіатрії та дуже обмежили у дорослих. Для тих, кому це не аргумент, фахівці пояснюють наступне.

Читайте такожТОП-10 непотрібних ліків, що не лікують

За інструкцією, цей диво-засіб повинен швидко знищувати ентеропатогенних бацил: Shigella, Eschеrichia coli, Klebsiella та ін., але жодного масштабного дослідження з цією діючою речовиною проведено не було. Натомість препарат має купу дуже «приємних» побічних ефектів:

  • посилення діареї;

  • кишкові кровотечі;

  • біль в епігастрії;

  • нудоту та блювання;

  • гострі алергічні реакції.

«Тепер розберемося з діареєю, 90% якої має вірусне походження. А чи може подіяти антибіотик на віруси? Ні, ні і ще раз ні! А коли має місце бактеріальна кишкова інфекція, місцевого лікування ні в якому разі недостатньо, потрібен системний препарат», – радять доказові лікарі.

Читайте також: Чому така популярна валеріана – насправді недієва

Наукова спільнота FMA та перший виробник, ретельно проаналізувавши співвідношення користі (дуже сумнівної) та ризиків побічних реакцій (серйозні і високі) вирішили заборонити Ніфуроксазид для використання у дітей раннього віку та не рекомендувати у пацієнтів інших вікових груп.

Читайте такожЯк зрозуміти, що ваш лікар – доказовий: поради МОЗ

«А ви ще досі труїте свою дитину? За останніми науковими даними, діарея легкого та середнього ступеня взагалі не потребує лікування, тільки відповідної регідратації. Ну і як завжди, любителі аргументу «анамдопомогло», навчіться в решті решт апелювати науковими фактами, а не своїм нерепрезентативним досвідом! Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я», – радять у дописі. 

Читайте також: Фуфломіцини: чи дійсно «Корвалмент» – швидка допомога при болях у серці

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024