У МОЗ запланували реалізувати понад 100 проєктів із цифровізації сфери охорони здоров’я

21 Грудня 2023, 12:41
У МОЗ запланували реалізувати понад 100 проєктів із цифровізації сфери охорони здоров’я 1331
У МОЗ запланували реалізувати понад 100 проєктів із цифровізації сфери охорони здоров’я

Понад 100 проєктів із цифровізації сфери охорони здоров’я запланували реалізувати у 2024 році.

Як повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, про це йшлося під час третього засідання офісу координації розвитку електронної охорони здоров’я під головуванням міністра охорони здоровʼя Віктора Ляшка.

«Цифровізація давно стала синонімом комфорту: спрощені процедури та зручні сервіси. Діджиталізація сфери охорони здоров’я спрощує життя і для медиків, і для пацієнтів, і для державних інституцій. 2023 рік був складним. І 2024 буде нелегким. Побажань до цифровізації процесів багато. Наше міністерство зацікавлено в розвитку цього напряму. Офіс координації розвитку електронної охорони здоров’я потрібен, щоби чітко зрозуміти можливості та рухатись на шляху реалізації пріоритетів», – зазначив Ляшко.

Так, на наступний рік запланували розпочати низку нових проєктів із цифровізації сфери охорони здоров’я та продовження існуючих. Усього 142 цифрових проєкти.

У міністерстві зазначили, що протягом 2023 року реалізували низку цифрових проєктів в ЕСОЗ.

Зокрема, завдяки новим сервісам можна: придбати рецептурні ліки за електронним рецептом від лікаря; отримувати імуносупресивні, знеболювальні ліки, а також тест-смужки для глюкометрів за е-рецептом у межах програми реімбурсації; формувати COVID-сертифікати для пацієнтів, які отримали щеплення за кордоном.

Читайте також: Чи правда, що всі ліки за електронним рецептом є безоплатними

Також в електронній системі охорони здоровʼя став доступним функціонал обліку реабілітаційних втручань. Внесено понад мільйон записів (з використанням МКФ) щодо провадження реабілітації для 125 тисяч пацієнтів.

Запущено пілот електронної системи управління запасами ліків та медичних виробів «e-Stock», яку різні команди намагались впровадити щонайменше останні п'ять років, розвинуто нові модулі системи «MedData», серед яких – модуль «гуманітарна допомога», «Вакцинація» та «Облік».

Читайте також: Е-рецепт на рецептурні ліки можна отримати без декларації з лікарем, – Нацслужба здоров'я

У межах UNITED24 зібрали понад 1,5 мільярда гривень для потреб охорони здоров’я. З використанням цифрових інструментів зібрано потреби та придбано 13 броньованих евакуаційних авто, 191 «швидку» та необхідне обладнання і медвироби. Також відновлено два медичні заклади.

У 2023 році запровадили електронну систему епідеміологічного нагляду (ЕСЕН) та розширено її функціонал.

Крім іншого, розпочалася цифровізація військово-лікарських комісій. А також впровадження телемедицини в Україні вийшло на новий рівень, зокрема було схвалено стратегію розвитку телемедицини в країні та законодавчі зміни, інтегровано гуманітарні телемедичні рішення у заклади охорони здоровʼя.

Читайте такожУряд ухвалив рішення про електронний документообіг під час та після проходження військовими медкомісії

Продовжується робота з модернізації державних реєстрів, ведеться робота над впровадженням нових систем і реєстрів у сфері охорони здоровʼя на базі «Дія.Engine».

Офісу координації розвитку електронної охорони здоров’я створено для ефективної взаємодії партнерів та управління розвитком електронної охорони здоровʼя. Подія організована за сприяння Проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» у партнерстві з Міністерством охорони здоров’я України.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024