У МОЗ дали відповіді на топ-питання пацієнтів про відпуск ліків за е-рецептом

25 Квітня 2023, 10:03
У МОЗ дали відповіді на топ-питання пацієнтів про відпуск ліків за е-рецептом 942
У МОЗ дали відповіді на топ-питання пацієнтів про відпуск ліків за е-рецептом

З квітня до звичного нам паперового рецепта додався сучасний електронний інструмент – е-рецепт.

При цьому, нагадують у МОЗ, перелік рецептурних та безрецептурних препаратів залишився незмінним. До того ж паперовий рецепт, який діяв на рецептурні препарати, діятиме й надалі на час воєнного стану.  

Електронний рецепт не лише дозволяє отримати ліки в зручний та сучасний спосіб, але й сприяє більш ефективному лікуванню. Так, володіючи цифровими інструментами, лікар може мати доступ до вашої історії хвороб, враховувати дані про супутні захворювання пацієнта та ліки, які він приймає – для ефективного призначення лікування. А з часом лікарі також зможуть відстежувати результати та за потреби створювати план лікування.

Сьогодні у МОЗ відповідають на питання, які отримали від пацієнтів щодо використання е-рецепта.

Читайте також: Е-рецепт на рецептурні ліки можна отримати без декларації з лікарем, – Нацслужба здоров'я

  1. Чи може фармацевт бачити в рецепті діагноз та іншу медичну інформацію про моє здоровʼя

Ні, електронний рецепт не містить діагнозу та жодної іншої медичної інформації. Натомість е-рецепт містить лише інформацію про призначення. 

Тобто фармацевт під час погашення рецепта бачить виключно інформацію про рецепт, а саме: його номер, дату виписування та кінцеву дату дії, прізвище, ініціали та вік пацієнта, назву та кількість лікарського засобу, тривалість та спосіб застосування ліків тощо. 

Читайте також: Чи правда, що всі ліки за електронним рецептом є безоплатними

  1. Який термін дії електронного рецепта

Ви можете погасити електронний рецепт в аптеці протягом 10 днів (якщо це наркотичний (психотропний) лікарський засіб) або протягом 30 днів – для решти рецептурних ліків.

Термін дії вашого рецепта вказується в інформаційній довідці, яку лікар за потреби може вам надрукувати, або ж ви можете переглянути цю інформацію у кабінеті вашої медичної інформаційної системи (МІС).

Читайте також: В якій аптеці можна придбати ліки за електронним рецептом

  1. Чому я не отримав смс з номером та кодом погашення рецепта

Така ситуація можлива з кількох причин. Наприклад, якщо за реєстрації в ЕСОЗ ви вказали неправильний номер телефону або ж з часом змінили його. У такому разі необхідно змінити метод автентифікації в ЕСОЗ. Це можна зробити, подавши заявку на зміну метода аутентифікації в ЕСОЗ через онлайн-форму на сайті НСЗУ. 

Інша причина – якщо за реєстрації ви обрали офлайн-метод автентифікації (тобто через документи). У такому разі лікар має надрукувати вам інформаційну памʼятку до рецепта, яка містить номер рецепта та код його погашення. Разом з тим ви можете змінити метод автентифікації, щоби смс-повідомлення від ЕСОЗ (зокрема і про рецепти) надходили на ваш телефон.

А в тому разі, якщо під час виписування рецепта у лікаря виникла затримка з відправкою смс, лікар може відправити вам повідомлення повторно.

Нагадуємо: якщо у вас є питання чи проблеми, повʼязані з електронним рецептом на рецептурні ліки, ви завжди можете звернутися на «гарячу лінію» за коротким номером 1677 (гілка «7»). Оператори підтримки проконсультують вас та допоможуть у вирішенні тих чи інших питань

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024