Як отримати «Доступні ліки» для рідних в іншому місті

20 Грудня 2023, 13:11
Як отримати «Доступні ліки» для рідних в іншому місті 1312
Як отримати «Доступні ліки» для рідних в іншому місті

Частими є ситуації, коли рідні з певних причин не мають можливості вийти з дому чи дістатись до аптеки з «Доступними ліками».

У Нацслужбі здоров'я розповідають, як отримати «Доступні ліки» для рідних.

Потрібно мати інформацію про електронний рецепт на «Доступні ліки», який лікар виписав вашим рідним. Це 16-значний номер. Може бути надісланий у вигляді смс пацієнтові або роздрукований в інформаційній пам’ятці, яку видає лікар, виписуючи е-рецепт під час прийому. Окрім 16-значного номеру е-рецепту необхідно знати 4-значний код підтвердження. Код також приходить на номер телефона пацієнта (зазвичай це саме той номер, що вказаний при укладенні декларації).

Читайте такожУ Нацслужбі здоров'я нагадали, як працює програма «Доступні ліки» для пацієнта

Перед візитом до аптеки потрібно узгодити з рідними та записати торгове найменування препарату. Адже виробників необхідних ліків чи медичних виробів може бути декілька.

В аптеці повідомте фармацевту 16-значний номер електронного рецепта. Далі - потрібно обрати із запропонованих фармацевтом торговельних найменувань лікарських засобів саме той, якого пацієнт потребує.

Читайте такожДе можна побачити список ліків, які входять у програму «Доступні ліки»

Якщо необхідні вашим рідним ліки є, потрібно назвати 4- значний код підтвердження фармацевту. Фармацевтичний працівник в електронній системі охорони здоров’я накладе електронний підпис. Е-рецепт погашено! Це означає, що придбати ліки ще раз за цим самим рецептом вже неможливо.

Якщо раптом в аптеці відсутнє саме те торговельне найменування лікарського засобу чи медвиробу, яке необхідне вашій рідній людині, то код підтвердження називати не варто. В такому разі можна замовити необхідний препарат та прийти до цієї ж аптеки через декілька днів. Або звернутись до будь-якої іншої аптеки, яка відпускає «Доступні ліки». Перелік таких аптек міститься тут міститься тут. 

Зверніть увагу, ліки та медичні вироби за програмою реімбурсації можуть бути як повністю безоплатні, так і з доплатою. Це залежить від виробника ліків. Але в аптеці завжди має бути як мінімум одна торговельна назва лікарського засобу чи медичного засобу повністю безоплатна. Це гарантує безперешкодний доступ пацієнтів до безоплатних ліків, які допомагають дбати про здоров’я.

Читайте також: Як перевірити, чи є безоплатними ліки, виписані лікарем

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024