Чому ми влітку їмо салати та овочі, а взимку – пироги й печиво

14 Грудня 2023, 17:46
Чому ми взимку їмо більше солодкого 1558
Чому ми взимку їмо більше солодкого

Влітку їмо салати та овочі, а взимку пироги та печиво – що ж перемикає наш організм в режим зимової жаги до солодкого?

Так склалося еволюційно, що взимку там краще мати запасти підшкірного жиру і не оминати ані калорії – голод був реальною загрозою зовсім донедавна. Тож потяг на жирну і солодку їжу взимку то передусім наша еволюційна прошивка – повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.
 
Світло
 
Восени та взимку світловий день скорочується, і ми отримуємо менше денного світла, що може викликати сезонний афективний розлад (САР).
 
Тоді наш організм намагається компенсувати цей стан їжею з високим вмістом вуглеводів та цукру. На додачу до гедоністичного аспекту смакування солодким є й біохімічний – солодке спричиняє викид інсуліну, і в цьому разі інсулін – це добре! Річ у тім, що інсулін допомагає клітинам споживати глюкозу активніше, а також нейронам – утворювати серотонін й дофамін – нейромедіатори, які бадьорять мозок. 
 
Тепло
 
Окрім світла, нам не вистачає тепла. Тут на допомогу організму приходить харчовий термогенез – процес, коли організм витрачає енергію, щоб переварити їжу і внаслідок цього зігрівається. Тут не обов’язково їсти саме солодку їжу – найбільший ефект має білкова їжа.
 
В комбінації ці два основні фактори дають нам бажання їсти більше і їсти солодке!
 
Щоб зменшити потяг до солодощів, радимо:
 
  • не пропускайте повноцінні прийоми їжі – коли ми не голодні, встояти перед бажанням їсти солодке трохи простіше, ніж коли шлунок порожній;
  • будуйте раціон довкола рослинної та білкової їжі - це сприятиме добробуту кишкової мікробіоти (і нашому, як наслідок) і дасть достатньо енергії.
  • гуляйте та займайтесь спортом, щоб зігрітися іншими шляхами;
  • відчуваєте потяг до солодкого – спробуйте спочатку поприсідати (або іншу рухову активність). Це трохи мобілізує власні запаси глюкози;
  • повноцінно відпочивайте, а ще краще раніше лягайте спати, пізніше вставайте. Виспаний мозок меншою мірою прагне солодкої і жирної їжі та краще піддається вольовому контролю з боку лобної кори півкуль;
  • відчуваєте, що це не просто потяг до солодкого, а вам не вистачає сил та бажання на прості побутові активності? Зверніться по допомогу до психолога, адже САР може значно погіршувати якість життя.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024