Як зміниться медогляд у 2024 році для працівників деяких професій

09 Грудня 2023, 11:24
Медогляд 2094
Медогляд

В Україні з 1 жовтня 2024 року набувають чинності оновлені вимоги до організації й проведення профілактичних медичних оглядів працівників деяких професій.

Як нагадують у Центрі громадського здоров'я, з набуттям чинності Закону України «Про систему громадського здоров’я» підхід до гарантування здоров’я населення змінився – від боротьби з хворобами акцент перенесено на формування здорового способу життя та профілактику захворювань. Найбільш ефективними методами профілактики хвороб визнані вакцинація та виявлення захворювання на ранніх стадіях, коли лікувати його найпростіше.

У Центрі громадського здоров'я зауважують, що коли йдеться про працівників громадської сфери, стан їхнього здоров’я, вакцинальний статус, колонізація або інфікування деякими збудниками критично важливі не лише для них самих, але й для людей, які з ними контактують. Тому правила проходження медичного огляду ними визначені окремим наказом МОЗ.

Ознайомитися з наказом МОЗ можна за посиланнями:

Насамперед зміни торкнуться переліків виробництв, професій та організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені не вакциновані особи або особи, хворі на визначені інфекційні хвороби.

Змінять також перелік інфекційних хвороб, носійство або захворювання на які є підставою для недопуску до виконання професійних обов’язків. Так, перелік розширили інфекційними хворобами, що можуть викликати надзвичайні ситуації в системі громадського здоров’я, а натомість виключені такі, що не передаються від людини до людини.

Найбільших змін зазнав перелік необхідних обстежень для проведення обов’язкових медичних оглядів. Перелік доповнили обов’язковими лабораторними (загальний аналіз крові і сечі, глюкоза крові), інструментальними (вимірювання артеріального тиску та ЕКГ) і фізикальними обстеженнями. Враховуючи, що деякі сфери діяльності працівників, які проходять медичний огляд, пов’язані з щоденним безпосереднім контактом з людьми, до необхідних лікарів-спеціалістів додано лікаря-психіатра.

Флюорографія або рентгенологічне обстеження органів грудної клітини проводитиметься виключно за наявності факторів ризику наявності у працівника туберкульозної інфекції – після проходження анкетування.

Бактеріологічні дослідження (так звані «кишкова група» і «мазок на стафілокок») стануть обов’язковими лише для працівників, які безпосередньо пов’язані з виготовленням та реалізацією продуктів харчування.

Вакцинація – найліпший засіб специфічної профілактики інфекційних хвороб. Вже з жовтня 2024 року, якщо працівник ризикує інфікуватися при виконанні професійних обов’язків та/або може інфікувати інших і проти зазначених інфекційних хвороб є специфічна профілактика, такий працівник не допускатиметься до роботи не маючи відповідного захисту.

Принагідно у Центрі громадського здоров'я нагадують, що дбати про своє здоров’я необхідно не лише шляхом проходження медичного огляду. Дотримуйтеся правил здорового способу життя: правильно харчуйтеся, будьте фізично активними, стежте за режимом  сну, вакцинуйтеся, виконуйте правила загальної гігієни та безпечного сексу, зазначають фахівці.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024