В обласному бюджеті-2024 бракуватиме коштів на оплату енергоносіїв для медустанов Волині

01 Грудня 2023, 10:38
Бюджетні слухання у Волинській обласній раді 751
Бюджетні слухання у Волинській обласній раді

Під час бюджетних слухань, які відбулися у Волинській обласній раді, узгоджували можливості обласного бюджету 2024 року із основними потребами галузі охорони здоров’я.

До обговорення долучились голова Волиньради Григорій Недопад, його перший заступник Юрій Поліщук, голова бюджетної комісії облради Орест Маховський, депутати обласної ради, розпорядники бюджетних коштів, а також їх користувачі – керівники обласних комунальних медзакладів, повідомляє Волинська обласна рада.

«Не зважаючи на складні умови воєнного стану та цьогорічні обмежені можливості обласної казни, ми все ж опрацьовуємо варіанти реалізації масштабного проєкту з кредитування термореновації наших лікарень. Їх керівникам варто звернути особливу увагу на ощадному використанні енергоносіїв. Вже до кінця цього року ми маємо спланувати робочі графіки так, щоб прослідкувати економію коштів. Перший квартал наступного року стане показовим, його підсумки значно впливатимуть на безборгове завершення 2024 року», – зауважив Григорій Недопад.

Очільник профільного управління ОВА Юрій Легкодух зазначив, що доведений граничний кошторис на 2024 рік для галузі охорони здоров’я на 7,4 мільйона гривень менше, порівнюючи із поточним роком.

«Загальний обсяг видатків суттєво зменшено, і він становить 66% від прогнозованих показників на 2024 рік. При обрахунку комунальних послуг по закладах охорони здоров’я ми простежили зменшення видатків на 50 мільйонів гривень. На заробітну плату передбачено на 6% більше, ніж тепер. Капітальні видатки не плануються», – зазначив Юрій Легкодух.

Серед першочергових завдань, які потребуватимуть вирішення у прийдешньому році, Юрій Легкодух називає завершення процесу приєднання обласного бюро судмедекспертизи до Волинської обласної лікарні, що дозволить зекономити майже 22 мільйони гривень, які можна буде спрямувати на енергоносії. Відкритим залишається й питання щодо облаштування укриттів у трьох медзакладах. У наступному році необхідно буде вирішити й питання реорганізації обласного будинку дитини у реабілітаційний центр.

Загальна перспектива фінансування захищених статей по освітніх медичних закладах досить оптимістична. Єдине застереження голови обласної ради щодо встановлення твердопаливної котельні в одному із корпусів Волинського медінтитуту, задля економії коштів та перспективи облаштування там студентського містечка. Ківерцівський фаховий медколедж має потребу у закупівлі дизельного пального для генератора. Щодо більш ефективної роботи Ковельського медколеджу, то голова обласної ради Григорій Недопад пропонує оптимізувати площі навчальних корпусів.

Окрім додаткових 39 мільйонів гривень на енергоносії, Волинська обласна клінічна лікарня також потребуватиме асигнувань на забезпечення дизпаливом генераторів, ще понад сім мільйонів гривень знадобиться на медикаменти, дообстеження і харчування військовослужбовців. Додаткових коштів потребуватиме заклад на протипожежну сигналізацію. Відкритим залишається й питання встановлення лінійного прискорювача для променевої терапії онкохворих, який придбано державним коштом, однак для його монтажу необхідно підготувати приміщення і встановити додаткове обладнання. 

Завершення реалізації проєкту по встановленню газової котельні, з метою подальшої економії бюджетних коштів – це плани на прийдешній рік в обласному територіальному медичному об’єднанні захисту материнства та дитинства, ціна питання – вісім мільйонів гривень. Загалом по енергоносіях у закладу брак коштів у понад 18 мільйонів гривень. Обласна психлікарня має необхідність у встановленні протипожежної сигналізації та проведення капітальних ремонтів системи опалення.

Голова бюджетної комісії Орест Маховський закликав директорів клінік предметно попрацювати із профільним управлінням ОВА щодо формування додаткових бюджетних запитів із найнагальніших потреб та подякував за господарський підхід тим менеджерам, які впроваджують енергозберігаючі технології, залучають грантові кошти, беруть участь у міжнародних проєктах та конструктивно співпрацюють з Національною службою здоров’я. 

 

«Можливості обласного бюджету наступного року перекривають оплату енергоносіїв лише на третину. Тому, окремі керівники закладів уже сьогодні працюють, щоб мати можливість покрити ці видатки за рахунок коштів НСЗУ. За підсумками перших трьох місяців прийдешнього року ми побачимо динаміку виконання бюджету, дізнаємося, яким буде перевиконання, відтак будемо доопрацьовувати додаткові потреби галузі охорони здоров’я», – резюмував голова бюджетної комісії облради Орест Маховський.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024