Жінка з Рівненщини, якій вперше в Україні пересадили комплекс «підшлункова-нирка», планує зійти на Говерлу

30 Листопада 2023, 13:16
Олена Ткачук 593
Олена Ткачук

Олена Ткачук – одна з тисячі пацієнтів, які протягом останніх трьох років отримали необхідну медичну допомогу завдяки трансплантації.

І вона перша та єдина, кому в Україні пересадили одночасно підшлункову залозу і нирку. Через пів року після операції жінка отримала водійські права і сіла за кермо автомобіля, розповідають в Українському центрі трансплант-координації. 

Олена родом з Рівненщини. На цукровий діабет захворіла в п'ять років, у шість –– уже довелося робити ін'єкції інсуліну. Потім відмовили ще й нирки. Коли Олена очікувала на трансплантацію, їй доводилося щодня робити уже по чотири ін'єкції інсуліну і тричі на тиждень їздити в лікарню на гемодіаліз.

Довгоочікуваний дзвінок пролунав у квітні. Єдина державна інформаційна система трансплантації визначила саме її імуносумісним реципієнтом до померлого донора. Але лікарі запитували – чи встигне вона швидко добратися до Львова. Чоловік Олени – Юрій – тоді був на передовій. Один з їхніх сусідів відклав всі свої справи, сів за кермо і за три години доправив Олену до Лікарні Святого Пантелеймона Першого медичного об'єднання Львова.

Трансплантація підшлункової залози – одне з найскладніших хірургічних втручань. До львівської трансплант-команди приєдналися медики столичної клінічної лікарні «Феофанія». Пересадка підшлункової тривала майже шість годин, потім ще дві години трансплантували нирку. Результат отримали неймовірний – вже на другий день після операції жінка змогла відмовитися повністю і від ін'єкцій інсуліну, і від гемодіалізу.

Читайте також: Чути серцебиття рідного в грудях врятованої людини: як в Україні змінюється культура донорства

Її виписали з клініки у 33-день народження і Олена каже, що насправді вона ніби проживає нове, інше життя. Допомагає доньці з онлайн-уроками, завела у господарстві кролів, а ще сіла за кермо автівки та іспит на водійські права склала з першої спроби. Після війни планує обов'язкову поїздку на Прикарпаття і підйом на Говерлу.

А ще Олена дуже хоче обійняти дружину померлого донора, який дав їй такий неймовірний шанс пожити по-справжньому. Через лікарів передала їй листа і чекає на відповідь.

Каже, завжди погоджується спілкуватися з журналістами, аби побільше людей знали, яким важливим і рятівним для когось може стати донорство.

За три роки, відколи в Україні активно розвивається трансплантація, таку високоспеціалізовану медичну допомогу отримали понад тисячу пацієнтів. За 9 місяців 2023 року проведено 406 органних трансплантацій.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024