В Україні створять регіональну мережу центрів психічного здоров'я на базі кластерних лікарень

30 Листопада 2023, 12:21
В Україні створять регіональну мережу центрів психічного здоров'я на базі кластерних лікарень 1504
В Україні створять регіональну мережу центрів психічного здоров'я на базі кластерних лікарень

Послуги з охорони ментального здоровʼя будуть доступні пацієнтам на всіх рівнях медичної допомоги вже у 2024 році.

Про це міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко розповів під час восьмого засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ, повідомляє Міністерства охорони здоров'я.

Для того, аби забезпечити доступність та повсюдність послуг з базової психологічної допомоги, у МОЗ зосередилися на навчанні медичних фахівців первинної медичної ланки за програмою mhGAP. Нині базову психологічну допомогу абсолютно безоплатно можна отримати у кожного третього сімейного лікаря в Україні у 805 закладах «первинки». 

Також, за словами Віктора Ляшка, у 2024 році, окрім роботи над запущеними проєктами, продовжать працювати як над доступністю шляхом подальшої розбудови мережі медзакладів, так і над якістю, змінюючи підходи та умови надання послуг. 

Одним із наступних масштабних кроків МОЗ є забезпечення доступності психіатричної допомоги на амбулаторному рівні. Для цього вже ведеться робота з розбудови регіональної мережі центрів психічного здоровʼя.

«Ми для себе поставили індикатор — 157 кластерних лікарень, в яких повинні зʼявитися центри ментального здоровʼя з мобільними мультидисциплінарними командами, до складу яких входитиме і психолог, і психіатр, — пояснив міністр охорони здоровʼя. — Ми зробимо окремий пакет в Програмі медичних гарантій, переформатувавши наявний пакет щодо послуг мобільних мультидисциплінарних команд. І ці послуги будуть оплачуватися Національною службою здоровʼя за Програмою медичних гарантій».

Крім того, серед пріоритетів на наступний рік:

  • збільшення кількості навчених лікарів та медичних сестер/братів за курсом «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP»;
  • інтеграція психосоціальної допомоги на всі рівні медичної допомоги;
  • створення амбулаторної психіатричної допомоги та збільшення доступності послуги для населення

  • збільшення кількості мобільних мультидисциплінарних команд;
  • створення спеціальних хабів з психореабілітації населення.

Міністерство охорони здоровʼя планує провести перезавантаження монопрофільних спеціалізованих медзакладів стаціонарної психіатричної допомоги. Тут мають бути докорінно змінені підходи до лікування пацієнтів та забезпечені умови для належного комфорту перебування пацієнта в закладі.

Читайте також: В Україні хочуть залучити капеланів до процесу надання допомоги пацієнтам

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024