Нові вимоги щодо отримання медичної довідки в школу: коментар юриста

29 Листопада 2023, 13:39
Нові вимоги щодо отримання медичної довідки в школу: коментар юриста 2524
Нові вимоги щодо отримання медичної довідки в школу: коментар юриста

МОЗ прийняло єдиний порядок медичного огляду для зарахування дитини до закладу освіти, дитячого закладу оздоровлення та відпочинку.

На важливі зміни у вимогах щодо медичного оформлення довідки для допуску дітей до садочків та шкіл звертає увагу батьків та лікарів фахівець з медичного права, голова Ради захисту прав лікарів, адвокат Олег Юдін, пише «Національний портал з імунізації».

Що змінилось?

21 листопада набув чинності наказ МОЗ №1351 від 25.07.2023 року «Про організацію медичних оглядів дітей та інших осіб для зарахування їх до закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку».

Цим наказом затвердили Порядок проведення медичного огляду дітей та інших осіб для зарахування їх до закладу освіти, дитячого закладу оздоровлення та відпочинку.

Крім того, викладено у новій редакції форму №086/О, яка має видаватись за наслідками медичного огляду. То ж стара форма довідок вже не застосовується.

«Звертаю також увагу, що згідно нової Інструкції щодо заповнення форму №086/О, у випадку відсутності у дитини щеплення, у п.12 «Лікарський висновок» (форма №086/О) треба писати рекомендації щодо проведення таких щеплень, а не що дитина здорова», зазначає юрист.

Обов’язковість щеплень

Також Олег Юдін нагадує, що відповідно до ст.12 Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб», профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов’язковими і включаються до календаря щеплень.

А згідно ст.15, цього ж закону, дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.

Юрист зауважує, що держава має право запроваджувати профілактичні щеплення як обов’язкові. Це навіть не обговорюється!

Про це більш докладно можна почитати :

  • рішення Європейського суду з прав людини у справі Вавржичка та інші проти Чеської Республіки від 08.04.2021 року (заява №47621/13)
  • постанова Верховного суду від 20.03.2018 року по справі №337/3087/1
  • постанова Верховного суду від 17.04.2019 року по справі №682/1692/17

«Беззаперечними також є як право батьків на відмову від щеплення своєї дитини, так і правові наслідки такої відмови (не допуск до дитячого навчального закладу)», – роз’яснив Олег Юдін.

Нагадуємо, що згідно з Національним календарем щеплень діти мають бути щеплені від 10 інфекцій для отримання довідки в школу чи садочок. Якщо з певних причин дитина пропустила або не отримала якесь із щеплень, необхідно надолужити його за допомогою відповідного графіка щеплень, затвердженого наказом МОЗ: в цьому випадку щеплення, яких не вистачає, проводяться з дотриманням мінімальних інтервалів між дозами вакцини. 

Детальнішу інформацію можна отримати в розділі Календар щеплень.

Читайте такожШкільний медогляд: скільки часу дійсна довідка про стан здоров'я дитини

Як батькам відстоювати право дитини на вакцинацію

Вакцинація – це створення безпечного середовища для дітей, – спільна заява МОЗ, МОН, ЮНІСЕФ та ВООЗ

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024